Bsdesmidse.nl
Image default
Huishoudelijk

Badkamer verbouwen, hier moet je aan denken

Bij het verbouwen van je badkamer komt heel wat kijken. Je moet aan veel meer dingen denken dan dat je van te voren dacht. Voordat je aan de slag gaat met het verbouwen van de badkamer kun je het beste en badkamerplan maken. Door het maken van zo’n plan kom je tijdens de werkzaamheden niet voor verrassingen te staan. 

De indeling van de badkamer

Voordat je begint met het maken van een plattegrond moet je een idee hebben van wat je wilt. Wil je een grote inloopdouche? Welke afmeting moet deze dan hebben? Wil je één of twee wasbakken? En hoe breed wordt het badkamermeubel? Wil je een bad, zo ja wat voor soort bad en wat zijn de afmetingen hiervan? En komt er een wc op de badkamer? Als je een idee hebt van wat je wilt kun je aan de slag met het inrichten van de badkamer.

Hiervoor maak je een plattegrond van jouw badkamer. Plaats eerst de grote objecten in de plattegrond. De grote objecten zijn de douche, het badkamermeubel, het eventuele bad en de eventuele wc. Zorg ervoor dat de ramen goed bereikbaar blijven en je deze gemakkelijk kunt openen en sluiten. Bedenk ook van te voren waar je een radiator op gaat hangen of dat je vloerverwarming gaat gebruiken. Houd ook rekening met de ruimte die een object nodig heeft, let op openslaande deuren en beweegruimte. Voor een bad en douche moet je minimaal 70 cm aan de voorkant overhouden. Voor de wc is dit minimaal 50 cm aan de voorkant en 20 cm aan beide zijkanten. De minimale ruimte bij het badkamermeubel is 55 cm aan de voorkant en 15 cm aan de zijkanten. Houd bij het maken van de plattegrond ook rekening met de tegeldikte bij inbouwmaten.

Het leidingwerk van de badkamer

Heb je een plattegrond gemaakt met de gewenste inrichting, dan moet je controleren of er leidingen of afvoerbuizen verlegd moeten worden. Je kunt natuurlijk bij de indeling van de badkamer rekening houden met waar de leidingen en afvoerbuizen zich bevinden. Het kan ook zijn dat je een hele andere indeling wilt, dan zal in de meeste gevallen (een deel van) de leidingen verlegd moeten worden.

Elektra in de badkamer

Naast de indeling en de leidingen is de elektra een belangrijk onderdeel van de badkamer. Onder elektra vallen zowel de stopcontacten als de lichtaansluitingen. Bedenk goed hoeveel stopcontacten je nodig hebt en waar je deze stopcontacten wilt hebben. 

Voor de elektra in de badkamer gelden strenge regels. In de badkamer wordt gewerkt met vier zones:

  • Zone 0: deze bevindt zich direct rondom een douchecabine en/of bad.

  • Zone 1: dit is de ruimte boven de douche en/of het bad.

  • Zone 2: dit is het gebied tot 60 cm rond de douchecabine en/of het bad.

  • Zone 3: dit is het gebied vanaf 60 cm tot 3 meter rondom alle elementen met een kraan.

In de basis mag je alleen stopcontacten en lichtpunten in zone 3 van de badkamer plaatsen. Wil je in de andere zones elektra plaatsen, dan moet je aan zeer strenge eisen voldoen. Heb je geen aardlekschakelaar? Dan moet je rekening houden met strenge regels, zo mag je geen stopcontacten gebruiken (m.u.v. een beveiligd scheerstopcontact in zone 3) en moet de lichtschakelaar buiten de badkamer geplaatst worden. Elektrische apparaten zoals een föhn of radio mogen in dit geval niet gebruikt worden in de badkamer.

Ga je je badkamer verbouwen en je hebt nog geen aardlekschakelaar dan is het aan te raden om deze aan te laten brengen. Daarnaast is een verbouwing een goed moment om de huidige aarding te laten controleren. De aardpen zorgt samen met de aardlekschakelaar dat bij overspanning de stoppen doorslaan en elektrische apparaten niet beschadigd raken. Bij oudere huizen kan het voorkomen dat de aarding nog aangesloten is op de koperen waterleiding maar aangezien deze koperen leiding steeds vaker vervangen wordt door een kunststof leiding werkt de aarding niet meer. Laat bij een verbouwing dus ook meteen de aarding controleren en laat wanneer nodig een aardpen slaan.

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan