Detoxen: is een detox kuur 1 dag zinloos?

Bsdesmidse

Detoxen of ontgiften: het verwijderen van levensbedreigende gifstoffen uit het lichaam. Zo verwoordt de reguliere geneeskunde het woord detox. In de alternatieve geneeskunde heeft het eigenlijk niet één betekenis. Een detox kuur  1 dag zou in ieder geval gifstoffen uit je lichaam verwijderen. Zo’n detox kuur 1 dag kan bestaan uit enkel detox thee en sapjes (een extreme vorm van detoxen), maar kan ook bestaan uit onbewerkte en gezonde voeding, met veel groenten en fruit.

Weinig onderzoek naar detoxkuur 1 dag

Kan er antwoord gegeven worden op de vraag: is een detox kuur 1 dag zinloos? Eigenlijk niet. Er is tot nu toe weinig onderzoek verricht naar detoxen. De onderzoeken die er zijn, zijn vaak kleinschalig en worden wetenschappelijk niet onderbouwd. Wel is bekend dat we dagelijks chemicaliën binnenkrijgen, bijvoorbeeld via middelen, uitlaatgassen, bewerkte voeding en pesticiden. Het lichaam heeft echter een eigen afvalverwerkingssysteem, zodat het giftige stoffen kan opruimen en uitscheiden. Dit gebeurt voornamelijk via de lever. Mensen met een gezond lichaam en een gezonde lever hebben hierdoor weinig risico dat gifstoffen zich ophopen. Het is daarom maar net de vraag: hebben we wel zo’n detox kuur 1 dag nodig of is het alleen bij extreme vergiftigingen of een verminderde werking van bepaalde organen (zoals je lever) nodig? Verder onderzoek zou moeten uitwijzen of een detox kuur 1 dag daadwerkelijk effectief is.

Slechte eetgewoonten

Volgens de Amerikaanse professor Clemens is er geen enkel bewijs voor te vinden dat detox kuur 1 dag werken. Clemens zegt dat sommige mensen zich beter voelen tijdens een detox kuur 1 dag, maar dat komt volgens hem simpelweg doordat tijdens een detox kuur 1 dag eerdere slechte eetgewoonten even geen kans krijgen. Uit onderzoek van Clemens blijkt dat normale, gezonde en gevarieerde voeding, genoeg lichaamsbeweging en voldoende slaap het lichaam de beste voorwaarden biedt om zichzelf te reinigen.