Bsdesmidse.nl
Image default
Woning en Tuin

Het oplegslot: Heel veilig of gewoon ouderwets?

Op het gebied van sloten zijn oplegsloten uit de mode aan het raken. Veel mensen hebben tegenwoordig liever hun slot uit het zicht hangen en daarom zijn insteeksloten steeds populairder geworden. Deze compacte sloten in een deur zorgen ervoor dat je deur er netjes afgewerkt uitziet. Wel is er zo geen ruimte voor een echt robuust ontwerp. In dit blog maken we de afweging of oplegsloten nog kunnen of niet

Nadelen oplegsloten

Een oplegslot was lang het standaardslot op iedere voordeur. Het had een intrekbare dagschoot met daar boven een uitdraaibare nachtschoot. Het is snel geïnstalleerd, maar alsnog moet je wel schroeven in je mooie deur draaien om een oplegslot op je deur te krijgen. Ook zal je bij de meeste deuren ook een opbouwsluitkom moeten monteren(bij terugliggende deuren kun je ook in het kozijn monteren). Hierdoor hoef je weliswaar niet te vrezen  dat je zal moeten frezen, maar toch moeten er wel gaten in de deur gemaakt worden. Daarnaast heb je natuurlijk het issue dat je het slot op de deur legt. Oftewel, je hebt hem in het zicht. Ondanks dat tegenwoordig bijna alle oplegsloten strak zijn vormgegeven, vinden veel mensen het nog steeds geen mooi gezicht.

Voordelen oplegsloten

Ondanks deze nadelen worden oplegsloten veel verkocht. Hoe kan dat? Nou, ten eerste zijn deze sloten heel gemakkelijk te monteren. Doordat je niet hoeft te frezen, kun je ze gewoon op je deur schroeven. Daarbij is er in een oplegslot ruimte voor robuustheid. Daarom bestaan er relatief veel oplegsloten met SKG***-keurmerk. Daarbij ben je met een oplegslot in één keer klaar. Bij een insteekslot heb je naast het insteekdeel ook nog een cilinder, beslag, krukken etc. nodig. Bij een oplegslot alleen een cilinder en die zit er vaak al in. Ten slotte bestaan er ook nog verstelbare oplegsloten waarbij je jouw oplegslot passend kunt maken voor iedere doornmaat.

Het oplegslot: nog lang niet uitgesloten

Als je dus een strak vormgegeven oplegslot geen probleem vindt op jouw deur, dan is een oplegslot zeker een goede optie voor jouw voordeur. Het heeft naast wat esthetische nadelen vooral voordelen, waardoor oplegsloten onverminderd geliefd zijn. 

Mocht je voor jouw deur een oplegslot gaan. Ga dan voor een verstelbaar oplegslot met SKG**-keurmerk, dan weet je zeker dat je goed zit.

https://www.toplock.nl/deursloten/oplegsloten