Bsdesmidse.nl
Image default
Aanbiedingen

Jouw hond last van anaalklieren?

Een hond kan af en toe eens over de grond schuiven met zijn of haar kont. Dit ziet er soms een beetje grappig uit, maar is echter niet zo leuk voor de hond. Heb jij dit ook wel eens gezien? Natuurlijk snap je niet helemaal wat er gaande is en zet jij waarschijnlijk je vraagtekens erbij. De hond zit op zijn kont en schuift met zijn voorpoten naar voren. Meer informatie hierover lees je in dit blog, zodat er duidelijk wordt wat er precies aan de hand is en hoe het voorkomen kan worden.

 

Sleetje rijden
Dierenartsen noemen deze actie ook wel ‘sleetje rijden’. Er wordt dus zoals aangegeven met de kont over de grond geschuurd. Dit komt voor wanneer een hond zijn behoefte heeft gedaan en er bijvoorbeeld iets blijft hangen, zoals takjes. Het is dus eigenlijk een benaming voor ‘afvegen’. Gebeurt dit dagelijks vaker, dan kan het ook andere oorzaken hebben: bijvoorbeeld wormen of de anaalklieren.

 

Wat zijn anaalklieren?

De anaalklieren van een hond zijn twee kleine zakjes die in de sluitspier van de anus liggen. Dit wordt automatisch geleegd als de hond stevig poept. Dit kan volraken en ontsteken bij bijvoorbeeld diarree. Je kunt deze anaalklieren laten leegmaken door dit uit te laten drukken. Het kan niet altijd een goed idee zijn, want de automatische werking van vochtaanmaak kan gehindert worden. De klieren raken dan juist sneller overvol, omdat het niet meer afscheidt. Overleg dus met de dierenarts wat het beste is om hiervoor te doen.

 

De behandeling tegen anaalklieren Naast het laten uitdrukken van de anaalklieren is er ook een behandeling tegen anaalklieren. Als je dus weet dat jouw hond last heeft van anaalklieren, kun je direct een bezoekje brengen aan de dierenarts. Dit kan namelijk nare gevolgen met zich meebrengen, zoals infecties en zelfs het verwijderen van de klieren zelf. Er kan wel een behandeling voor consistentere ontlasting gedaan worden. Wat is precies hier het doel van? Dit zorgt ervoor dat de hond altijd stevige ontlasting heeft. Hierbij krijgt je hond minder snel last van de anaalklieren. Let daarom altijd op de voeding en schakel hulp in. Bij Bellfor kun je terecht voor meer informatie over anaalklieren van een hond.