Bsdesmidse.nl
Image default
Woning en Tuin

Met de herfst is de versnipperaar weer populair

De versnipperaar

Wil je het tuinafval omzetten in iets bruikbaars? Dit kan met een versnipperaar! Een houtversnipperaar wordt ook wel een hakselaar genoemd. Dit is een machine die vooral in de landbouw sector wordt gebruikt. Met deze machine kan je tuinafval, zoals takken en stammen versnipperen tot iets kleins. Dit kan je dan bijvoorbeeld gebruiken als compost of als decoratie in je tuin. Maar wat is een houtversnipperaar nu precies?

Wat is een versnipperaar/hakselaar?

Zoals hierboven beschreven is een versnipperaar een grote machine waarmee je tuiafval, struiken en takken kunt vermalen tot kleine snippers. Er zijn natuurlijk verschillende soorten uitvoeringen van een versnipperaar. Een machine kan door een elektriciteit aangedreven worden, maar ook door benzine. Ook belangrijk voor een versnipperaar is de snijcapaciteit. Hieraan kan je zien hoe dik de takken mogen zijn die je in de hakselaar doet. Dit wordt dan in millimeters of centimeters aangegeven Kijk daarom altijd goed van tevoren rond in de tuin, zo weet je welke snijcapaciteit je nodig hebt. Wil je zo snel mogelijk klaar zijn? Dan is het handig om te kijken naar de snijcapaciteit van de hakselaar. Hoe hoger de snelheid, hoe sneller de klust klaar is.

Verschillende hakselaren

Een hakselaar trekt takken naar binnen en versnijdt ze tot snippers. Er zijn hele grote hakselaars waarbij het hout weer aan de achterkant uit komt. Hiervoor kan je een opvangbak gebruiken. Steeds meer versnipperaars voor thuis beschikken over een opvangbak. Er zijn voor verschillende soorten hakselaars, zoals een meshakselaar. De naam verklapt het al, deze hakselaar is uitgerust met messen. Deze messen trekken het hout naar binnen en versnipperen het. Bij deze machine moet je eens in de zoveel tijd de messen vervangen. Dan is er ook een walshakselaar. Deze machine plet het tuinafval tussen een plaat en een wals. Hierdoor worden de vezels van het hout afgebroken en kan je het gebruiken als compost. Een walshakselaar maakt meestal ook minder lawaai. Zo kan je dit ideaal gebruiken in de achtertuin. Deze twee versnipperaars kan je zelf gebruiken.

https://www.donatvanderhorst.nl