Bsdesmidse.nl
Image default
Financieel

Ontslag, wat nu?!

Een hele vervelende situatie waar jij je in kan bevinden is het krijgen van ontslag. Deze situatie kan best ingrijpend zijn, want je krijgt ook te maken met financiële gevolgen. Als het gaat om ontslag dan zijn er een hele hoop verschillende regelingen, denk bijvoorbeeld aan de transitievergoeding en de vaststellingsovereenkomst. In deze blog wordt er uitleg gegeven over wat deze regelingen inhouden en wat belangrijke aandachtspunten zijn voor werknemers die te maken krijgen met ontslag. Hopelijk helpt deze informatie werknemers om beter voorbereid te zijn en de juiste keuzes te maken bij ontslag. 

Transitievergoeding bij ontslag 

Hoe zit het met de transitievergoeding? Wanneer de werkgever de werknemer ontslaat, heeft de werknemer recht op het krijgen van een transitievergoeding. Toch is het krijgen van een transitievergoeding niet het geval bij alle contracten. Om een transitievergoeding te ontvangen moet je een vast dienstverband hebben, waarbij het van belang is dat je minimaal 24 maanden in dienst bent geweest binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. De vergoeding die je hiervoor krijgt is bedoeld om jou financieel te compenseren. Door deze financiële compensatie kan je het geld inzetten voor de zoektocht naar een nieuwe baan of het volgen van een nieuwe opleiding.  

Maar wat is de hoogte van de transitievergoeding?

De hoogte die is bepaald hangt af van het aantal dienstjaren dat de medewerker in dienst is geweest en wat zijn of haar bruto maandsalaris is. Als er gekeken wordt naar het aantal dienstjaren wordt het als volgende gerekend: Tussen 0 en 10 jaar werkzaam ontvang je 1/3 bruto maand salaris per dienstjaar en ben je langer dan 10 jaar werkzaam geldt er ½ van het bruto maand salaris per dienstjaar. Er zit wel een maximum aan van €84.000. Op vele dingen zitten uitzonderingen en het is belangrijk om te weten dat er ook op de transitievergoeding uitzonderingen zitten. Het is goed om te weten dat bij faillissement het bedrijf jou als werknemer geen transitievergoeding hoeft te geven of als jij zelf ontslag neemt.  

Vaststellingsovereenkomst bij ontslag 

Dan heb je ook nog de vaststellingsovereenkomst. Deze overeenkomst opgesteld tussen de werkgever en werknemer. In de overeenkomst staan afspraken beschreven die worden gemaakt over de beëindiging van het dienstverband en de financiële compensatie daarvan. Hierin kan de werkgever opnemen at de werknemer het recht heeft op een transitievergoeding, geheimhoudingsplicht en een vergoeding als het gaat om outplacement.  

Ben je het niet eens met de vaststellingsovereenkomst? Het is goed om te weten dat je niet verplicht bent om dit te ondertekenen. Vanaf het moment dat je de vaststellingsovereenkomst tekent heb je niet alle rechten meer. Je hebt vanaf dat moment geen recht meer om naar de rechter te stappen en ontslag aan te vechten tegen jouw werkgever. Daarom is het zeker belangrijk om de vaststellingsovereenkomst te laten nakijken door een jurist als je er niet uit komt. Zo voorkom je wellicht nog een akkoord. Dit kan anders vervelender uitpakken dan je had gehoopt.