Bsdesmidse.nl
Image default
Gezondheid

Overstappen van zorgverzekeraar: dit is waarom

Ieder jaar kun je ervoor kiezen om over te stappen van zorgverzekeraar, of om je zorgverzekering aan te passen. Toch doet lang niet iedereen dit. Het is natuurlijk lekker makkelijk om je huidige verzekering gewoon te laten voor wat het is, maar er zitten mogelijk belangrijke voordelen aan het overstappen van zorgverzekeraar. In dit artikel lees je er alles over.

 

Zorgverzekering die bij jou past

Een zorgverzekering is iets heel persoonlijks. Waar de een baat heeft bij een bepaald type zorg, hoeft de ander daar weer geen gebruik van te maken. Dat niet alleen, je persoonlijke situatie kan af en toe flink veranderen. Verwacht je het aankomende jaar bepaalde zorg nodig te hebben? Hier kun je de beste zorgverzekering bij selecteren, optioneel met een bijpassende aanvullende verzekering. Hoewel het soms te voorzien valt welke zorg je nodig hebt, is dit natuurlijk niet altijd het geval. Neem dit ook mee in je besluit: zorg dat je in ieder geval dekking krijgt bij veelvoorkomende ziektes en klachten, waar de basiszorgverzekering op is ingericht. En daarbij let je dus op de zorg die voor jouw persoonlijke situatie relevant is, waar de juiste aanvullende verzekering voor te vinden is.

 

Basiszorgverzekering en aanvullende zorgverzekering

Hoe zit het nu precies, met de basiszorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering? Er is een belangrijk onderscheid tussen de basiszorgverzekering en de aanvullende zorgverzekering. De basiszorgverzekering is verplicht en lijkt bij veel aanbieders redelijk op elkaar. Toch zitten er verschillen in: neem altijd de tijd om dit te vergelijken. Kijk bijvoorbeeld welke ziekenhuizen er aansloten zitten in de basiszorgverzekering. Bij de aanvullende zorgverzekering zijn vaak de grotere verschillen. Hier kun je dus extra op letten bij het vergelijken van meerdere verzekeringen: welke aanvullende zorgverzekering(en) wil jij afsluiten, omdat deze past bij je persoonlijke situatie?

 

Voordelige keuze

Het is prettig om te kunnen besparen op je zorgverzekering. Hier kom je achter door jaarlijks te kijken wat de premies gaan zijn bij de verschillende aanbieders. Per pakket is er natuurlijk weer een andere prijs: ook hierin zitten onderlinge verschillen. Het kan zomaar zo zijn dat je wat kunt besparen door je ziektekosten verzekering elders af te sluiten. Dit is natuurlijk niet de enige reden om over te stappen, maar het kan wel meewegen in je besluit. Het is in ieder geval de moeite waard om de premies te vergelijken qua kosten.

 

Overstappen is eenvoudig

In het huidige, digitale landschap is het heel eenvoudig om over te stappen van zorgverzekering. Dit maakt het laagdrempelig om hiervoor te kiezen. Je kunt dit doorgaans via een website aanvragen, of natuurlijk door even te bellen met de klantenservice. Ook als je binnen je huidige zorgverzekering aanpassingen wilt maken, denk aan het aanvragen van een extra aanvullende verzekering, is dit snel te regelen. Maar dit geldt ook voor de overstap naar een andere verzekeraar. Neem er natuurlijk aan het eind van het jaar wel even de tijd voor om het netjes en tijdig te regelen, mocht je iets willen aanpassen of willen overstappen.

 

Overige voordelen

Tot slot zijn er nog overige voordelen te noemen van een overstap. Denk aan de klantenservice: dit kan bij een nieuwe zorgverzekeraar wellicht beter naar wens zijn. Zeker als je vaak iemand wilt spreken van de verzekering, telt dit mee. Verder kan het zo zijn dat je de app of website bij een andere zorgverzekeraar beter vindt werken, om declaraties in te dienen of andere zaken te regelen. Het lijkt een detail, maar het kan zomaar zo zijn dat je er toch regelmatig mee te maken krijgt. En dan kan het maar beter naar de zin zijn.

Overstappen van zorgverzekering of zorgverzekeraar kan duidelijke voordelen hebben. Ga na of dit in jouw situatie ook zo is, en stap indien nodig over of maak wijzigingen. Het is snel geregeld.