Bsdesmidse.nl
Image default
Woningen

Welk hout gebruik je voor de open haard?

Een open haard zorgt voor een echt vuur in huis. Maar om ervan te kunnen genieten, is het belangrijk om droog hout te gebruiken dat niet knettert of spettert. In deze blog geven we wat meer informatie.

De vochtigheid

Hout kan verschillende vochtigheidsniveaus hebben. Het is belangrijk om hout te gebruiken dat goed gedroogd is in de open haard. Op die manier zal het hout minder knetteren en roken. Dit maakt het veiliger om het in de open haard aan te steken en voorkomt problemen met de schoorsteen door minder vuil. Kies voor hout met een vochtigheidspercentage tussen de 9% en 15%. Je kunt ook als alternatief een pallet openhaardhout kopen.

Per ongeluk het fouten hout gebruiken

Als je per ongeluk het verkeerde hout gebruikt voor je open haard, kan het voorkomen dat het hout niet goed brandt. Dat kan vervelend zijn, maar het vormt geen direct gevaar voor je veiligheid. Echter, als het hout veel knettert, kan het gevaarlijk worden. Zodra het vuur eenmaal brandt, heb je er geen controle over en kunnen de vonkjes alle kanten op vliegen. Je kunt daarom een pallet essenhout kopen als alternatief.

Berkenhout

Berkenhout brandt makkelijk en heeft niet veel zuurstof nodig. Het is handig als je niet lang wilt stoken. Berkenhout van Nordicwoods is gedroogd in een oven en heeft een vochtigheidspercentage van 20%. Je kunt berkenhout herkennen aan de witte schors en de felle vlammen die het maakt. Het is goed voor kleine kachels tot 5 kWh.

Eikenhout

In Nederland gebruiken mensen vooral eikenhout als brandhout. Eikenhout is hard en brandt langzaam. Het maakt weinig rook en de vlammen zien er onrustig uit. Dit brandhout ruikt lekker en is vooral geschikt voor grote haarden en kachels die meer dan 10 kWh produceren.

Brandbaarheid verhogen

Een open haard heeft een lage efficiëntie, namelijk tussen de 10% en 20%. Dit betekent dat het veel hout gebruikt en veel rook produceert. Gelukkig zijn er manieren om dit te verbeteren. Door een inzethaard te gebruiken, kan de efficiëntie zelfs met 50% tot 70% toenemen! Het is ook belangrijk om het juiste hout te gebruiken en de open haard volgens de Zwitserse methode aan te steken. Bij deze methode leg je grote houtblokken onderop, kleinere stukken hout erbovenop en bovenaan plaats je aanmaakhout en aanmaakblokjes.

Soorten open haarden

Er zijn verschillende soorten open haarden. De bekendste zijn de gewone gemetselde open haard en de natuurstenen schouw. Sommige mensen noemen ook de gesloten houthaard of inzethaard een open haard, maar dat klopt eigenlijk niet. Tegenwoordig gebruiken veel mensen ook haarden die op gas werken, zowel open als gesloten. Het handige van gas is vooral dat je met een afstandsbediening direct een gezellig vuur kunt hebben. Als je geen schoorsteen hebt, kun je bio-ethanol als brandstof gebruiken. En als je vooral de sfeer van een open haard wilt, maar geen echt vuur nodig hebt, kun je een elektrische haard gebruiken.