Bsdesmidse.nl
Image default
Zakelijk

De oorsprong van metaal

Tegenwoordig gebruiken we metalen voor van alles en nog wat; stoelen, sieraden, pannen en zelfs in zelfs in inkt. Waarschijnlijk vind je het zo vanzelfsprekend dat deze producten er zijn dat je je misschien nog nooit hebt afgevraagd waar de metalen uit deze producten hun oorsprong vinden. Het is namelijk een heel proces om de metalen te krijgen die wij nu herkennen. Wil je meer weten over de oorsprong van metaal en metaalbewerking? Lees dan verder.

 

Metaal als grondstof

De meeste metalen worden uit de natuur gewonnen, dit worden ertsen genoemd. De meeste van deze ertsen zijn onzuiver en zullen na een heel bewerkingsproces pas te herkennen zijn als het metaal dat wij kennen. Toch zijn er ook een paar zuivere metalen; goud, zilver en koper. De hoeveelheid ertsen van een bepaald soort metaal en de hoeveelheid zuivere metalen die te vinden zijn in de natuur bepalen hoe duur het metaal is. Zo valt dus te stellen dat er minder goud dan koper te vinden is, waardoor de prijs van goud dus stijgt.

 

Hoe wordt de grondstof een bruikbaar metaal?

De ertsen zitten in de aarde en daarom worden zij gedolven in mijnen. Dit betekent dat men afdaalt in de mijnen om daar ertsen te vinden, die een bepaald proces moeten doorlopen om uiteindelijk gebruikt te kunnen worden. Daarom gaat de erts allereerst een flotatie- en een pelletiseerproces door. Waar vervolgens knikkers uit zullen komen die een hoger ijzergehalte bevatten. Deze knikker worden vervolgens in een oven van 2000 graden gelegd, zodat ze gaan smelten. Nu heb je een vloeibare vorm van metaal, waar je mee kan doen wat je wil. Zo kun je door middel van gieten en walsen iedere vorm creëren die je maar wil. Waardoor al onze dagelijkse metalen gebruiksvoorwerpen gevormd kunnen worden.