Bsdesmidse.nl
Image default
Woning en Tuin

Een zandbak bouwen

Een zandbak kopen is zo gedaan, maar het is misschien nog wel leuker en mooier om zelf dit houten buitenspeelgoed te maken. Het is niet zo moeilijk als bijvoorbeeld zelf een rieten dak plaatsen, maar je moet er wel even de tijd voor nemen en er moeite in willen steken om iets moois te maken. In dit artikel geven we enkele richtlijnen bij het maken van een houten zandbak.

Hout in de juiste maten

Bepaal eerst hoe lang elke kant moet zijn en koop timmerhout dat iets korter is dan dat (ervan uitgaande dat je zelf kunt bepalen hoe lang het hout is. Anders zal je dit zelf moeten doen.

Bepaal de grenzen

Markeer de buitenste omtrek van de planken, verwijder ze en graaf binnen die omtrek tot een diepte van vijftien centimeter. De wand kan vastgezet worden met betonmortel voor extra stevigheid. Zorg er altijd voor dat je eerst de gemeente belt om ervoor te zorgen dat je veilig in een bepaald gebied kunt graven, wanneer dit buiten de eigen tuin betreft. 

Voeg een laag zand toe

Met het ongeveer twee en een half tot vijf centimeter diep. De onderste laag van planken zal op dit zandbed zitten en als de grond niet perfect waterpas is, zal het zandbed u helpen om de planken waterpas te maken. Zand kun je in big-bags kopen, van bijvoorbeeld een halve of een hele kubieke meter. 

Grote hoeveelheden zand zijn handig. 

De doos bouwen

Leg je planken neer. Leg de eerste laag planken neer in de vorm van een vierkant. Plaats de eerste laag planken op het zandbed. Gebruik een kadervierkant om te controleren of elk van de vier hoeken vierkant is en plak ze op hun plaats door het schroothout over de hoeken te schroeven. Niveau de eerste laag daarna. Zodra je de eerste laag aan elkaar gekregen hebt, breng je alles op gelijke hoogte met een rubberen hamer. Tik op elke kant in het zand en controleer regelmatig het niveau. Zorg ervoor dat alles rondom waterpas is.

https://www.betondingen.nl/snelbeton.html