Bsdesmidse.nl
Image default
Woning en Tuin

Jaloezieën als raambekleding

Er is altijd een gevoel van mysterie geweest rond jaloezieën, houten of andere. Vandaag echter koesteren veel mensen de indruk dat jaloezieën moeilijk schoon te maken zijn. Dit is gewoon niet zo. Zo netjes en elegant als ze er uitzien is hoe gemakkelijk ze te onderhouden zijn, zelfs met hun talrijke lamellen. Laten we eens in vogelvlucht naar jaloezieën kijken.

Soorten jaloezieën

Horizontale jaloezieën – zijn gemaakt van smalle latten die horizontaal aan elkaar geregen zijn met koorden die over rollers lopen en een in een hoofdrail verborgen koppelingsmechanisme dat helpt om ze open of dicht te draaien, of verbonden met een bedieningsstok die gedraaid kan worden om de lamellen open of dicht te draaien. Producenten van jaloezieën hebben in de loop der jaren veel vernieuwingen bedacht die de kwaliteit, de doelmatigheid en de esthetische aantrekkingskracht van jaloezieën hebben verbeterd, Tegenwoordig zijn horizontale jaloezieën van allerlei materiaal gemaakt, waaronder stof, en in sommige gevallen zelfs leer! Omdat hun lamellen gemanipuleerd kunnen worden om tot 180 graden te draaien, met de klok mee of tegen de klok in, bieden jaloezieën de beste optie om het daglicht te maximaliseren, en omdat met de richting van het licht gespeeld kan worden, kan ook de warmte die het met zich meebrengt tot op zekere hoogte beheerst worden. In de dag bevestigde jaloezieën kunnen dezelfde voordelen bieden, afgezien van het esthetische, waarbij een decoratieve krans rond de randen van het raamkozijn wordt aangebracht als de jaloezieën eenmaal geïnstalleerd zijn.

Verticale jaloezieën – werden gemaakt als een zijtak van horizontale jaloezieën met het oog op de moderne eisen van ongewoon uitgestrekte vensters, zoals de gordijngevelramen, die een uitdaging zouden vormen om horizontale jaloezieën te plaatsen omdat ze praktisch niet tot extreem brede breedtes gemaakt kunnen worden. Terwijl stoffen lamellen aangeboden worden in allerlei dichtheden om het kamerverlichtingsspectrum te overspannen, zijn de houten lamellen volkomen ondoorzichtig. Verticale jaloezieën zijn even goed in het regelen van licht, maar met één nadeel – als het licht naar de muren wordt gericht, kan het potentieel schadelijk zijn voor kunstwerken aan de muur, en ook fel geverfde muren kunnen snel hun helderheid verliezen. Het grote voordeel van deze jaloezieën, vooral in bedrijfsruimten, is dat afzonderlijke schoepen voor reiniging verwisseld of verwijderd kunnen worden in plaats van het hele systeem te moeten demonteren. En je kunt de kleuren van de lamellen afwisselen om de eentonigheid van een enkele kleur voor enorme raamvlakken te doorbreken, of desnoods voor het regenboogeffect gaan! 

De lamellen in horizontale jaloezieën

De schoepen of lamellen zijn uiterst duurzaam, ondanks hun dunne dwarsdoorsnede, met randen die glad afgerond zijn om ze goed te laten sluiten en om krassen of snijden te voorkomen. Bedenk dat hoe breder de lamellen zijn, hoe groter de ruimte tussen aangrenzende lamellen bij volledig openen, dus hoe beter het geboden uitzicht. Voor brede ramen is het zinvol jaloezieën met brede schoepen te gebruiken, omdat ze compacter stapelen als ze over het raam geheven zijn, met minder lamellen dan wanneer ze smaller zijn. Voor kleine ramen gebruik je smalle lamellen voor een stijlvol en compact uitzicht.

Schoonmaken en onderhoud

Jaloezieën zijn afgewerkt om antistatisch te zijn – wat betekent dat stof eerder wordt afgestoten dan aangetrokken naar de lamellen. Maar om na verloop van tijd ophoping van stof te voorkomen, stofzuig je ze met de zachte stoffen borstel. Gemakkelijk! Als er om de een of andere reden smurrie op is neergedaald, gebruik dan een doek en een mild, warm sopje om tussen de latten te vegen. Alle jaloezieën bieden opties van verfijnde houten, imitatie en aluminium jaloezieën waarmee je de ramen naadloos op je inrichting kunt afstemmen. Bereik nette, precieze elegantie met jaloezieën!

https://www.raamdecoratie.com