Bsdesmidse.nl
Image default
Dienstverlening

Op retraite gaan in Nederland

“Hoe gaat het met jou? Ja druk druk druk. En met jou? Ja ook lekker druk?”. Wij Nederlanders (en over het algemeen veel Europeanen) zijn gewend het enorm druk te hebben. We hebben onze sociale uitjes die we graag willen bijwonen, sporten die we willen doen om fit te blijven, familierelaties die we moeten onderhouden en dan hebben we ook nog een liefdesleven, in ieder geval dat proberen we te hebben. We zijn druk. We zijn zo druk dat we vergeten om nog stil te staan. Wanneer is het voor jou de laatste keer geweest dat je een avond op de bank hebt gezeten zonder Netflix, TV, laptop of mobieltje? Echt even helemaal niets gedaan hebt? Waarschijnlijk al een hele tijd geleden.

 

Burn-outs

Omdat we zo gewend zijn om door te knallen raakt ons emotionele systeem overbelast. Wanneer er iets heftigs gebeurt, en we dit niet aankijken/doorvoelen, gaan deze emoties opkroppen in ons lichaam. Wanneer dit te vaak gebeurt kan dit zich ontwikkelen in ziektes. Wat we momenteel heel veel zien zijn burn-outs. Mensen vallen met bosjes om omdat er teveel druk op ze licht.

Een burn-out wordt door ervaringsdeskundigen ook wel gezien als ‘gift’. Je lichaam zet je namelijk helemaal stil, en het is aan jou om uit te zoeken waarom je lichaam je stil zet. Vaak ga je in therapie en kom je erachter dat je je grenzen niet goed bewaakt en te weinig ontspant. Voorkomen is beter dan genezen Voorkomen is beter dan genezen is in deze situatie ook mooi van toepassing! Het is fijn om elk jaar een paar momenten in te bouwen waarop je even bewust rust neemt. Even je telefoon uitzet en bijvoorbeeld de natuur ingaat. We zien dat steeds meer mensen ervoor kiezen om één keer per jaar op retraite te gaan. Je gaat dan een midweek of weekend naar een rustgevende locatie (vaak in de natuur) waar de uitdaging is om stil te staan en naar binnen te keren.

 

Wat haal je uit een retraite?

Dit is een hele brede vraag maar over het algemeen horen we de volgende punten:

  • Mensen voelen zich energieker. Door even stil te staan laad je namelijk op!
  • Mensen voelen zich gezonder. Je eet tijdens de retraite biologisch en vaak ook vegetarisch. Dit heeft een reinigende werking op je lichaam en geest.
  • Je ontmoet fijne mensen. Die een zelfde reis als jij doormaken. Dit kan verdiepende vriendschappen opleveren.
  • Je krijgt inzichten in persoonlijke processen. Door stil te staan en mee te doen aan workshops kom je meer in verbinding met je spirituele zelf.

Kort samengevat: een retraite kan enorm veel geven! Succes met de mooie reis.