Bsdesmidse.nl
Image default
Bedrijven

Pokerset samenstellen

Poker chips

Wanneer je praat over poker, dan praat je over poker chips en niet over pokerfiches. Dit is éen van de basisregels die pokeraars onder elkaar hebben. Poker chips heb je in allerlei verschillende materialen en hierdoor is er enorm veel aanbod in pokerchips. Elk materiaal heeft ook weer zijn eigen gewicht, gevoel, “tricks” en zelfs zijn eigen geluid. De meest gebruikte materialen op dit moment zijn:

–        Plastic

–        Keramiek

–        Metaal

–        Clay

–        Composiet

Smaak, geluid, exclusiviteit en gevoel spelen een belangrijke rol bij het kiezen van het materiaal van je pokerchips. Plastic en composiet zijn het goedkoopste materiaal en overigens ook erg duurzaam. Poker chips van Clay en Keramiek zijn het duurst, ze zijn ook het gevoeligst voor beschadigen van de pokertafels en de chips zelf.

Verschillende materialen

Wat hierboven al was aangegeven, is plastic het goedkoopste materiaal. De plastic chips wegen rond de twee á tweeënhalve gram. Ze voelen erg goedkoop en zo zien ze er ook vaak uit. Het grootste nadeel van deze chips is dat ze moeilijk te stapelen zijn. Dit komt omdat er vaak weinig tot geen grip op de chip zit en hierdoor de kans groter is dat ze van elkaar afglijden.

Naast de plastic poker chips zijn de chips van composiet ook erg goedkoop. Deze chips zien er wel veel professioneler uit dan de plastic chips. De composietchips staan bekend om de populaire “dice” en “suit” chips. De composietchips hebben een metalen onderkant en dat verhoogt het gewicht van de chips ook enorm. Ze wegen rond de 11 á 12 gram, zonder de metalen onderkant wegen ze rond de 8 gram. De kwaliteit is beter dan de plastic chips maar nog niet goed en professioneel genoeg om mee te spelen.

Waar ze wél mee spelen tijdens officiele toernooien zijn pokerchips van de volgende materialen; clay en keramiek. Het gewicht van deze chips bedraagt tussen de 9 en 10 gram. Dit is ook een eis van de Amerikaanse speelhuizen. De chips van clay en keramiek zijn de duurste chips die er zijn. Dit komt omdat de chips op hoge temperatuur worden geperst en bestaan uit één geheel. Europese speelhuizen maken ook steeds vaker gebruik van de hoogwaardige Amerikaanse chips.

Clay-chips werden vroeger gemaakt van klei, vandaar ook de naam. Tegenwoordig worden de chips gemaakt van een mengsel van kunststoffen waar een kleine hoeveelheid kalk of klei aan toe is gevoegd. Dit verschilt per fabrikant. De chips zijn erg ruw en dus makkelijk op te stapelen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de plastic en de composietchips. De goedkopere variant van de clay-chips hebben vaak 2 kleuren in de chip, de duurdere variant 3. Je kunt ze zelfs zelf laten bedrukken.

Pokerset

Al de hierboven beschreven poker chips kunnen worden verwerkt in een pokerset. Je hebt verschillende formaten van een poker set. Je baseert je pokerset op het aantal mensen met wie jij poker speelt. Pokersets zijn normaal gesproken in 3 formaten te koop, 300, 500 of 1000 chips. Een poker set met 300 chips is bedoeld voor maximaal 6 personen, een set met 500 chips voor maximaal 10 personen en een set van 1000 chips tot maar liefst 36 personen. Een pokerset met 1000 chips wordt vaak gebruikt voor toernooien.

Je hebt nog meer factoren om rekening mee te houden bij het samenstellen van een pokerset. Naast het kiezen van de aantallen van de chips, kun je de chips ook verschillende waardes meegeven. Je kunt je pokerset dus helemaal samenstellen op hoe jij een avond wilt pokeren.

De meeste mensen gaan de fout in om pokerchips waardes te geven die te kort op elkaar liggen. Je komt dit vaak pas tegen wanneer je aan het pokeren bent. Waar je rekening mee kunt houden is dat het verschil van de waardes steeds x5 moet zijn. Dit is ook erg handig wanneer je speelt met punten in plaats van geld. Dus als jij je poker set koopt en rekening hebt gehouden met deze factoren, dan kun jij een avondje zonder problemen pokeren.