Bsdesmidse.nl
Image default
Woning en Tuin

Processierups en waar je op moet letten

Wat eigenlijk een gezellig dag in de tuin moest worden kan al door één beestje verstoort worden. Het insect wat hier voor kan zorgen is de processierups. Het Zuid-Europeaanse insect staat vooral bekend aan de brandharen die ze laat vallen om zo vijanden af te laten schrikken. Gelukkig kunnen deze haren voor mensen en dieren geen directe gezondheidsproblemen veroorzaken. Desalniettemin kunnen er wel allergische reacties plaatsvinden wanneer men een haar opvangt via de wind of aanraking van een (eiken)boom.

Wat zijn de gevolgen van allergische reacties op de processierups?

De haartjes zorgen bij mensen voor een hele reeks aan jeukende bultjes. Op lang termijn kunnen deze bultjes geen gezondheidsklachten veroorzaken mits de desbetreffende persoon niet aan de bultjes zit, omdat hij of zij hiermee juist de mogelijkheid tot infectie stimuleert. De bultjes zullen na zo’n twee weken verdwijnen en komen zonder een tweede infectie, niet terug.

Hoe vermijd ik de Processierups?

De brandharen van een processierups vindt u in de meeste gevallen in het (oude) nest van de rupsen. De thuishaven moet voor de rupsen een veilig gevoel geven net als voor mensen, waardoor de rupsen geneigd zijn extra veel brandharen te plaatsen bij het nest. Ook zijn bijna alle processierupsen actief bij eikenbomen, daarom is het verstandig om niet op de grond te zitten onder een eikenboom. Daarnaast hebben de brandharen van processierupsen een tamelijk lange levensduur, waardoor het geadviseerd wordt om na het bezoeken van een gebied dat eikenbomen bevat alle desbetreffende kleding te wassen om zo besmetting te voorkomen. Het is wel belangrijk dat bij wanneer u eikenbomen uw woongebied heeft, u uw was binnen ophangt en zo weinig mogelijk andere stoffen gebruiksvoorwerpen bij de bomen plaatst. 

Wat kan ik zelf doen tegen de processierups?

  • Niet krabben!

  • Gebruik plakband om jezelf van haartjes te strippen. Zo voorkom je dat de haren je infecteren.

  • Schaf oogdruppels aan bij oog irritaties. 

  • Was uw kleren op een hoge temperatuur (bijvoorbeeld 60 graden).

  • Gebruik maatregelen die uw huid opwarmen. Door bijvoorbeeld uw huid te föhnen of de sauna te bezoeken stolt het eiwit van het gif dat in de brandharen zit.

Wat kan ik het best laten doen?

Bij herhaalde allergische reacties kunt u beter het probleem bij de oorzaak aanpakken. Een professionele bestrijder kan de processierups met de hulp van een hoogwerker, zuurstofmaskers en een speciale stofzuiger gemaakt voor processierupsen voor u verwijderen. Ook zal hij u direct advies verschaffen zodat de kans op terugkeer minimaal blijft!

https://processierupskwijt.nl/processierups