Bsdesmidse.nl
Image default
Gezondheid

Wat is het BMI en wat moet je ermee?

Er zijn veel mensen die zich bezighouden of wel eens hebben beziggehouden met afvallen. Het BMI van iemand wordt hier ook vaak bij genoemd. De afkorting BMI staat voor Body Mass Index en het is in principe de verhouding tussen het gewicht van iemand en de lengte. Er zijn veel mensen die deze index gebruiken om te bepalen of ze fit of gezond zijn. Zo geeft een BMI namelijk aan of een persoon te zwaar of te licht is of een goed gewicht heeft.

 BMI berekenen

Bij het berekenen van je BMI deel je je lichaamsgewicht door je lengte in meters in het kwadraat. Hieruit komt vervolgens een getal, bijvoorbeeld 24,7. De betekenis van dit getal kun je vervolgens aflezen in een zogenaamde BMI-tabel. Er is zowel een BMI-tabel voor volwassenen als voor kinderen.

 Wat moet je met je BMI?

Er wordt echter veel gediscussieerd over BMI-waardes en hoe nauw we deze zouden moeten nemen. Hoewel de BMI kijkt naar je lengte en gewicht zijn er ook nog veel andere factoren die niet worden meegenomen bij het bepalen van het BMI van iemand, waardoor de BMI eigenlijk vrij onbetrouwbaar is. Bij een interpretatie van iemands BMI-waardes wordt namelijk niet gekeken naar iemands genetische eigenschappen of hun vetpercentage. Iemand die gespierd is, in extreme gevallen een bodybuilder, zal volgens hun BMI overgewicht hebben. Dit klopt dan natuurlijk niet, omdat deze mensen wel gewoon gezond zijn, maar meer wegen door hun spiermassa. Ook worden vrouwen en mannen bijna helemaal hetzelfde behandeld bij het BMI, terwijl vrouwen over het algemeen een hoger vetpercentage hebben en zo dus wellicht iets zwaarder zouden kunnen zijn. Een BMI bepaalt hierbij dus niet hoe gezond of fit je bent.

 

Wanneer je je BMI toch graag zou willen verlagen, kun je dit het beste doen door je lichaamsvet te verminderen. Flink vet gaan verbranden dus! Hier zijn een aantal manieren voor, maar het eten van natuurlijke voeding, veel sporten, kleinere porties eten en zorgen dat je genoeg water drinkt, zijn de makkelijkste. Je lichaamsvet ontstaat door het eten van meer calorieën dan je verbrandt. Zo val je dus ook af wanneer je meer calorieën verbrandt dan je binnen krijgt. Het is dus wel belangrijk om genoeg en goed te eten, hier krijg je immers energie van, maar niet te veel als je je BMI wilt verlagen. Ook moet je gezond en gevarieerd eten, omdat je zo alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit is ontzettend belangrijk als je je BMI wilt verlagen. Eet dus gezond en gevarieerd en zorg voor voldoende beweging als je gezond wilt zijn.