Bsdesmidse.nl
Image default
Dienstverlening

Wat is Psychologie?

Een goed idee hebben van waarover psychologie gaat is essentieel voor iedereen die het onderwerp dieper wil bestuderen. Het lijkt misschien heel erg logisch om te zeggen maar psychologie is één van die termen die vaak gebruikt wordt zonder de betekenis echt te weten.

Een typisch geval hiervan is het meest voorkomende antwoord dat je krijgt als je zegt dat je les in psychologie geeft; namelijk, “Ik zal maar opletten wat ik zeg dan”, of “dus je weet wat ik denk dan?” Ik weet dat ik dat niet lief is maar mijn vast antwoord op deze reacties is altijd “Absoluut” en “Nee, helemaal niet… maar dat zeg ik natuurlijk, niet”

Het is eigenlijk een serieus punt omdat er veel duidelijkheid hangt rond psychologie. Inderdaad, ik heb psychologiestudenten die op het einde van hun opleiding toegeven dat ze nog steeds niet 100% zeker zijn wat psychologie juist is!

Psychologie Definities

Om je de dubbelzinnigheid rond psychologie beter te helpen begrijpen, laten we eerst eens naar een paar definities kijken.

Psychologie is de wetenschappelijke studie van personen, de geest en het gedrag. Het is zowel een bloeiende academische discipline en een vitale professionele studie. (The British Psychological Society) De wetenschappelijke studie van het gedrag van individuelen en hun mentale processen (American Psychological Association)

Het vaak terugkerend thema bij deze definities is dat psychologie zich fundamenteel bezighoudt met het begrijpen van Gedrag.

Wat is Dan Het Probleem?

Eigenlijk een gebrek aan eenheid. Binnen psychologie zijn er verschillende en vaak tegenstrijdige verklaringen op het vlak van het begrijpen van het gedrag. Als je psychologie begint te studeren zal je al snel merken dat het een erg verdeeld onderwerp is, en soms bijna overweldigend kan zijn.

Keep It Simple

Zeker als je net begint. Houd gewoon in je achterhoofd dat psychologie eigenlijk over gedrag gaat. Je kan niet alle verschillende manieren kennen en onmiddellijk gedrag gaan uitleggen; maar naar mate je meer en meer zal leren zal je zien dat je snel gedrag kan uitleggen binnen het goede psychologische kader.
Niet te verwarren met Psychiatrie

Een erg vaak voorkomende misvatting over psychologie is dat het soortgelijk, of zelfs synoniem is voor psychiatrie. Dat is het niet… Psychiatrie is een uitgesproken medische specialisatie (alle psychiaters hebben een medisch diploma) dat zich fundamenteel bezighoudt met mentale ziektes. Psychologie heeft een veel bredere focus en is niet gelinkt aan het concept van mentale ziektes.

Psycholoog in Eindhoven gezocht? Bezoek onze website!

https://www.depsycholoog.nl/eindhoven