Bsdesmidse.nl
Image default
Boeken en Tijdschriften

Zweedse cultuur en zakelijke gewoonten: wat kunnen we leren?

Zweedse cultuur en zakelijke gewoonten: wat kunnen we leren? 

Zweden is een land dat bekend staat om zijn rijke cultuur en progressieve zakelijke gewoonten. Van de populaire fika-pauzes tot de viering van Midzomer, Zweedse gebruiken worden alom gewaardeerd en nagevolgd. Maar wat maakt de Zweedse cultuur en zakelijke gewoonten zo bijzonder? In dit blog bespreken we enkele belangrijke aspecten van de Zweedse cultuur en zakelijke praktijken en wat we daarvan kunnen leren. 

 

Fika 

Een van de meest populaire Zweedse gebruiken is ‘fika‘, wat een korte pauze betekent om koffie of thee te drinken met wat lekkers erbij. Fika is niet alleen een sociaal moment om te ontspannen en bij te praten met collega’s, maar het is ook een belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur. Fika wordt vaak gezien als een manier om de dag te doorbreken en stress te verminderen. Het is ook een manier om de banden tussen collega’s te versterken en relaties op te bouwen. 

 

Midzomer 

Een andere belangrijke Zweedse traditie is Midzomer, een viering van de langste dag van het jaar in juni. Het wordt vaak gevierd in de buitenlucht met bloemenkransen, dansen rond de meiboom en het eten van traditionele gerechten zoals ‘gravadlax‘ (gemarineerde zalm) en aardappelen. Midzomer is een belangrijk onderdeel van de Zweedse cultuur en een kans om de zomer te vieren met vrienden en familie. 

 

Platte hiërarchie 

Een belangrijk kenmerk van de Zweedse zakelijke cultuur is het idee van ‘flat structuren’. Dit betekent dat organisaties een platte hiërarchie hebben en dat de communicatie tussen werknemers en managers open en transparant is. Zweedse bedrijven zijn vaak minder hiërarchisch dan hun tegenhangers in andere landen en er wordt vaak veel waarde gehecht aan het delen van ideeën en het nemen van beslissingen op basis van consensus. 

 

Werk-privébalans 

Een ander belangrijk aspect van de Zweedse zakelijke cultuur is de nadruk op een goede werk-privébalans. Zweedse werknemers hebben recht op een gezonde hoeveelheid vakantie en er wordt veel waarde gehecht aan het nemen van voldoende tijd om te ontspannen en bij te komen. Werknemers worden aangemoedigd om hun tijd buiten het werk te besteden aan familie, vrienden en hobby’s. 

 

Vertrouwen en samenwerking 

Een ander belangrijk kenmerk van de Zweedse zakelijke cultuur is het idee van vertrouwen en samenwerking. Zweedse bedrijven zijn vaak minder competitief dan hun tegenhangers in andere landen en er wordt veel waarde gehecht aan het opbouwen van relaties en het delen van kennis en middelen. Zweedse werknemers worden aangemoedigd om samen te werken en om open en eerlijk te zijn in hun communicatie. 

 

Meer weten over Zweden en haar cultuur? Volg een cursus Zweeds of zakelijk Zweeds en dompel je onder in een prachtig avontuur van een taal en een land vol culturele schatten. 

 

 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/zweeds/