Bsdesmidse.nl
Image default
Aanbiedingen

5 stappen om als mkb'er te voorkomen dat je te maken krijgt met lange betaaltermijnen van grote onde

Als ondernemer van een klein bedrijf kan het soms lastig zijn om te voorkomen dat je te maken krijgt met langdurige betaaltermijnen van grote ondernemingen. Dit kan grote financiële gevolgen hebben voor je bedrijf en leiden tot liquiditeitsproblemen. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om dit te voorkomen. In dit blogartikel lees je precies wat je als mkb’er kunt doen om grote leveranciers en organisaties verantwoordelijk te houden voor hun betalingen. 

Stel een incassobeleid op

Het opstellen van een incassobeleid kan helpen om duidelijkheid te creëren over hoe je omgaat met betalingsachterstanden en wat de volgende stappen zullen zijn als een factuur niet tijdig betaald wordt. Door dit beleid te communiceren naar je afnemers, weten zij wat te verwachten en kun je op een efficiënte manier handelen als er zich een betalingsprobleem voordoet. Het hebben van een duidelijk incassobeleid is niet alleen prettig voor de klant, het helpt je ook om sterker in je schoenen te gaan staan en actie te ondernemen door een incasso te sturen bij een achterstallige betaling. 

Maak duidelijke afspraken in contracten

Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met grote ondernemingen over betaaltermijnen en zet deze afspraken op papier in je contracten. Zo weet je zeker dat je binnen de afgesproken termijn betaald zult worden en kun je hier op terugvallen als dat niet het geval is.

Signaleer betalingsproblemen op tijd

Het is belangrijk om betalingsproblemen vroegtijdig te signaleren, zodat je tijdig actie kunt ondernemen. Zorg ervoor dat je regelmatig je openstaande facturen checkt en houd contact met je afnemers als er vertraging is in de betaling. Zo kun je samen zoeken naar oplossingen en voorkom je dat de betaling te lang uitblijft.

Stuur een betalingsherinnering bij vertraging

Als een factuur niet tijdig betaald is, is het goed gebruik om een vriendelijke betalingsherinnering te sturen aan de afnemer. Zo wijs je de afnemer erop dat er sprake is van een openstaande factuur en verzoek je vriendelijk om deze alsnog te betalen. Zorg ervoor dat je een termijn opneemt waarbinnen de factuur alsnog betaald moet worden, zoals bijvoorbeeld 7 of 14 dagen na dagtekening van de herinnering.

Maak gebruik van online incasso-platforms

Wanneer de betaling na het sturen van een herinnering nog steeds uitblijft, is het tijd om een volgende stap te zetten. Hiervoor kun je gebruikmaken van online incasso-platforms, waarmee je eenvoudig zelf een laatste aanmaning kunt versturen die aan de wettelijke eisen voldoet. In deze laatste aanmaning kun je de afnemer wijzen op de consequenties van niet-betalen, zoals het verhogen van de vordering met wettelijke incassokosten. Als de betaling na het versturen van de laatste aanmaning nog steeds niet voldaan is, kun je via het platform ook een officiële incassobrief versturen en de vordering verhogen met de wettelijke incassokosten.

https://betaaltermijn.nl