Bsdesmidse.nl
Image default
Kinderen

Hoe verbeter je het comfort tijdens het fietsen?

Hoe verbeter je het comfort tijdens het fietsen?

Het frame van een fiets is de eerste overweging voor comfort en om zadelpijn te voorkomen. De lichaamshouding van de fietser wordt bepaald door de geometrie of vorm van het frame. De meeste vrijetijdsfietsen moedigen je aan om rechtop te zitten voor comfort, terwijl racefietsen je ertoe aanzetten om in een aerodynamische positie te zitten voor prestaties. Er is niet veel dat je kunt doen als de framegeometrie niet overeenkomt met je geplande rijhouding, behalve een nieuwe fiets aanschaffen. Je kunt echter altijd eerst een fiets ‘passen’. De optimale framemaat is daarbij van cruciaal belang. Het komt niet vaak voor dat bij de aankoop van een nieuwe fiets de verkeerde framemaat wordt verkocht, maar het is normaal dat een rijder op een tweedehands fiets op een te groot of te klein frame zit dat ongemak veroorzaakt. Maak tijdens het winkelen een korte testrit om de feedback van je lichaam over de rijpositie te ontvangen.

Fietsen en de voordelen ervan

Fietsen is een van de handigste methoden om lichaamsbeweging in je dagelijkse routine op te nemen, omdat het ook een vervoermiddel is. Het is een van de veiligste manieren om te oefenen zonder je spieren of gewrichten te belasten. Het wordt beschouwd als een sport met weinig impact. Fietsen helpt ook spanning te verminderen, waaronder angst en verdriet. Dat komt deels door de sport zelf, maar ook door het plezier van fietsen in de frisse lucht. Fietsen kan je ook tot twee keer zo snel naar school of werk brengen als rijden in de spits. Je zult je ook de rest van de dag energiek en alert voelen. Je kunt in minder dan een half uur naar je werk of school fietsen als je minder dan 8 kilometer verderop woont. Een mooi telefoontasje dames kan handig zijn zodat je toch je telefoon mee kunt nemen om te communiceren of naar muziek of podcasts te luisteren.

Fietsen op het strand

Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van lichaamsbeweging. Fietsen helpt je niet alleen om af te vallen, maar het verbetert ook je mentale gezondheid. Door te fietsen komen er feel-good neurotransmitters zoals dopamine en serotonine vrij in je hersenen, waar je de rest van de dag blij van wordt. Fietsen langs het strand biedt je de voordelen van warm zonlicht en frisse lucht. Het geeft je ook het gevoel weer in contact te komen met de natuur. Soms hoef je alleen maar naar buiten te gaan met je rieten strandtas als je je belast voelt met je dagelijkse klusjes. Zonlicht kan volgens onderzoeken namelijk je humeur verbeteren en je lichaam helpen vitamine D aan te maken.

Een positieve start van je ochtend

Je dag beginnen met een gezonde activiteit zoals fietsen helpt je wakker te worden door je bloedsomloop te verbeteren en geeft je een gevoel van succes. Je kunt in de loop van de dag meer geneigd zijn om gezonde en plezierige beslissingen te nemen. Ochtendritten met een bescheiden inspanning kunnen je helpen vet en calorieën te verbranden. Het verbetert ook het uithoudingsvermogen en verhoogt je energie en metabolisme gedurende de dag. Dit geldt volgens het onderzoek vooral voor recreatieve fietsers, maar dit is niet altijd het geval. Goed getrainde atleten moeten niet snel rijden voor lange duurritten