Bsdesmidse.nl
Image default
Woning en Tuin

Kozijnen schoonmaken, hoe doe je dat?

Zoals alles binnen en buiten je huis, moeten ook de kozijnen af en toe eens schoon gemaakt worden. Zeker nu we uit de ramen moeten hangen om met anderen te kletsen, het is immers de tijd van corona, is het fijn als die kozijnen op zijn minst een beetje schoon zijn. Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Er zijn heel veel ‘do’s’ en ‘don’t’s’, maar hoe weet je nu wat je precies moet doen? Geen paniek, je bent bij het juiste artikel terecht gekomen. In dit artikel ga ik je namelijk alles vertellen over het schoonmaken van kozijnen.

 

In Nederland hebben we veel oude huizen, dus de meeste kozijnen zijn van hout. Kozijnen van hout maak je het beste schoon met groene zeep en een beetje ammonia. Dit doe je dan in een emmer met lekker warm water en dan kan je de kozijnen gaan poetsen met een spons of met een oude lap. Daarna moet je het goed droog maken en met boenwas het kozijn inwrijven.

 

In de nieuwbouw worden vooral kunststof kozijnen gebruikt, en die kunnen ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken af en toe. Eigenlijk moet je kunststof kozijnen op de zelfde manier schoonmaken als bij hout. Maar je moet geen boenwas gebruiken op de kunststof kozijnen. Voor kunststof kozijnen werkt autowas veel beter, de autowas zal er voor zorgen dat de kozijnen er weer helemaal mooi en glimmend uit komen te zien.

 

Af en toe kom je, naast kunststof kozijnen en houten kozijnen, ook huizen tegen waarin mensen stalen raamkozijnen kopen hebben. Dit soort kozijn is lastig, omdat er heel veel verschillende categorieën staal zijn. Als je stalen kozijnen hebt, is het heel verstandig om aan je leverancier te vragen welke categorie jouw kozijnen tot behoren en hoe je ze goed schoon kan maken. Het is het beste om precies te doen wat je leverancier zegt, en niet zelf met een sponsje aan de gang te gaan.

https://directeenkozijn.nl/