Bsdesmidse.nl
Image default
Aanbiedingen

Verantwoord stoken met een houtkachel, de Haardenexpert vertelt

Sinds een aantal jaren is het stoken van hout, met behulp van een houtkachel, onder de maatschappelijke vergrootglas komen te liggen. De houtkachel zou namelijk zeer veel vervuilende stoffen uitstoten en slecht zijn voor het milieu. Maar klopt dat? En wat kunt u er aan doen om dit te voorkomen? De Haardenexpert vertelt u graag hoe u op een milieuvriendelijke manier uw hout kunt stoken.

 

De Zwitserse stookmethode

Wellicht bent u het al jaren gewend om het vuur in uw kachel van onder naar boven aan te steken. Het bouwen van een ‘wigwam’ of pyramide is een van de meest voorkomende manieren om het haardvuur aan te steken. Maar is deze manier wel de beste manier? Nee dat is het niet. Wetenschappers uit binnen- en buitenland hebben jarenlang onderzoek gedaan en zijn tot de conclusie gekomen dat de Zwitserse stookmethode de beste methode is om het hout in uw kachel aan te steken.

 

Hoe werkt de Zwitserse stookmethode

Bij de Zwitserse stookmethode bouw je een houtstapel van onder tot boven op als een toren. Onderop de wat grotere houtblokken en verder naar boven de kleinere blokken en het aanmaakhout. Vervolgens leg je bovenop de stapel hout één of twee aanmaakblokjes waarmee je de houtstapel aansteekt. Het vuur zal vanzelf een weg van boven naar beneden vormen net zolang tot de hele stapel in brand staat. 

 

Waarom deze methode?

Bij het toepassen van de Zwitserse stookmethode voorkom je dat er veel gassen en vervuiling via het rookkanaal naar buiten worden afgevoerd. De reden hiervoor is dat het hout volledig opbrand en er daardoor geen zwarte rook of walm ontstaat. 

 

Wilt u meer informatie over het stoken met een houtkachel of een houtkachel kopen? Onze Haardenexperts staan iedere werkdag voor u klaar. Ons assortiment houtkachels is erg uitgebreid en alle top houtkachel modellen zijn leverbaar. Weet u niet welke houtkachel geschikt is voor uw woning? Vraag het een van onze adviseurs of kom langs in onze showroom.

 

https://www.haardenexpert.nl/