Bsdesmidse.nl
Image default
Bedrijven

Waarom investeren in een waterstraalsnijmachine?

Een waterstraal lijkt misschien onschuldig, maar wanneer je de druk flink opvoert, is die bijzonder krachtig. Je kan er zelfs mee snijden. Dat is het werkingsprincipe achter een waterstraalsnijmachine.

Deze machine winnen nog steeds aan populariteit bij metaalbewerkingsfirma’s. Dat komt omdat nieuwe waterstraalsnijmachines erg performant zijn. Ontdek de voordelen:

Geschikt voor vrijwel ieder materiaal

Waterstraalsnijmachines zijn zowat de meest veelzijdige snijmachines op de markt. Ze zijn geschikt voor vrijwel alle materialen, van aluminium tot RVS en kunststof. Dat komt omdat de druk van de waterstraal erg breed instelbaar is. De maximale druk bedraagt ongeveer 4000bar, wat ruim voldoende is om zelfs de sterkste metalen te snijden. 

Geen vervormingen door hitte

Bij andere machines die gebruik maken van hitte om te snijden, zoals plasmabrandtafels, is er een kans dat het materiaal bij de snede vervormt door de warmte. Dat is vaak niet gewenst met het oog op de afwerking van het product. Dit probleem heb je niet bij een waterstraalsnijmachine. Het is immers een koud snijproces dat geen ongewenste vervormingen veroorzaakt.

Zeer accuraat snijden

Dankzij de fijne waterstraal, hoge druk en manouvreerbaarheid van de snijkop, is het mogelijk om zeer accuraat te werken. Dat is vooral handig bij fijn snijwerk. Zelfs de meest complexe vormen zijn mogelijk. 

Veilig en milieuvriendelijk

Tijdens sommige snijprocessen komen er gevaarlijke dampen vrij die ongezond zijn voor werknemers en milieuschade veroorzaken. Dit is opnieuw een belangrijk voordeel van waterstraalsnijmachines. Omdat er enkel water gebruikt wordt (eventueel met een schuurmiddel), is het een veilige en milieuvriendelijke methode om materialen te snijden. 

https://www.detollenaere.eu/machinery/nl/kennisbank/hoe-werkt-waterstraalsnijden