Bsdesmidse.nl
Image default
Bedrijven

Kapot slot laten maken bij schade

Steeds vaker gebruiken inbrekers grof geweld om een woning binnen te dringen bij een inbraakpoging. Het is een van de mogelijke oorzaken van een kapot slot. Inbrekers slaan bijvoorbeeld een spijker of schroef in de cilinder van het slot, om deze vervolgens met een klauwhamer of breekijzer te verwijderen. In veel gevallen zal dit niet lukken, daar een goed slot hier voldoende weerstand tegen biedt. Schade is echter niet te voorkomen bij deze inbraakmethode. Niet alleen een inbraakpoging leidt tot een kapot slot. Sloten repareren kan ook noodzakelijk zijn bij vorstschade, corrosie aan de cilinder van het slot of bijvoorbeeld het afbreken van een sleutel. In dit artikel lees je meer over hetgeen je kunt doen bij schade aan het slot. 

 

Met spoed een slotenmaker laten komen 

Zeker na een inbraakpoging loont het om zo snel mogelijk een slotenmaker langs te laten komen, om het slot te laten herstellen. De kosten van de hulp van een slotenmaker worden hierbij vaak vergoed door de verzekeraar. Let op, je zal altijd eerst de politie in moeten lichten om eventuele sporen veilig te laten stellen. Daarbij heb je het aangifteformulier nodig om de kosten voor het herstel van het kapotte slot vergoed te kunnen krijgen. Veel slotenmakers bieden consumenten een spoeddienst aan. Deze spoeddienst bereik je niet alleen op werkdagen, maar ook in het weekend en later op de avond. Zo hoef je nooit tot een volgende werkdag te wachten als je het beschadigde slot op de deur wilt laten repareren. 

 

Verbeteren van inbraakbeveiliging bij vervangen kapot slot 

Het vervangen van een slot kan een goed moment zijn om de inbraakbeveiliging in huis te verbeteren. Laat je adviseren door de slotenmaker over de mogelijkheden die je hebt om je woning veiliger te maken. Kies bijvoorbeeld voor een nieuw slot met drie of zelfs vier verbindingen met het kozijn, in plaats van een slot met twee van deze punten. 

 

Zelf een kapot slot vervangen of repareren 

Wanneer het om vorstschade of bijvoorbeeld corrosie gaat, kun je in eerste instantie zelf een poging wagen het slot te herstellen. Soms is het al voldoende om het slot te ontdooien of van een paar druppels olie te voorzien. Het onderhouden van een slot met olie is essentieel, daar de olie het vocht uit de cilinder van het slot drijft. De kans dat de cilinder bevriest in de winter neemt hiermee aanzienlijk af. Dat laatste is belangrijk, daar een bevroren slot de kans op het afbreken van een sleutel vergroot. 

 

Gebruik een instructievideo en online stappenplan 

Bij het vervangen van een slot wordt aangeraden vooraf een instructievideo te bekijken. In deze video’s wordt voorgedaan welke stappen doorlopen moeten worden om een kapot slot te kunnen herstellen. Naast deze video’s zijn er online handige stappenplannen te vinden, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe je een kapotte cilinder verwijdert en vervolgens vervangt voor een nieuw exemplaar. 

Tip: kies altijd voor een cilinder welke een goede beoordeling van SKG gekregen heeft. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze partij controleert sloten op de weerstand die ze bieden bij een inbraakpoging.