Bsdesmidse.nl
Image default
Bedrijven

Wat te doen bij een kapot slot?

Lukt het niet meer om de sleutel om te draaien, wanneer je deze in het slot van je voor- of achterdeur steekt? Heeft een inbreker geprobeerd de cilinder uit het slot te trekken, waarbij deze beschadigd is geraakt? Kapotte sloten zorgen niet alleen voor frustraties; het herstellen hiervan is daarbij niet altijd even gemakkelijk. Wat doe jij, wanneer je te maken hebt met een kapot slot op de deur? Kies je voor het laten vervangen van het slot, of ga je zelf aan de slag om deze te herstellen? Dit artikel vertelt je meer over de verschillende stappen die je zelf kunt zetten bij kapotte sloten. 

 

Aan de slag met het herstellen van een kapot slot 

Bij kapotte sloten is het allereerst zaak om de oorzaak hiervan te achterhalen. Is er sprake van vorstschade? Komt de schade voort uit een inbraakpoging? Vormt er zich roest op de cilinder van het slot? Op basis van de oorzaak van het defect kun je naar een passende oplossing zoeken om het slot zelf te herstellen. Na een koude winternacht loont het om te controleren of het slot bevroren is. Dit doe je met een speciale spray voor het ontdooien van sloten, of door bijvoorbeeld een kleine gasbrander te gebruiken. Mogelijk lukt het na het gebruik van deze hulpmiddelen om de sleutel om te draaien. Vaak herken je een bevroren slot aan het feit, dat de sleutel hier niet meer goed in te steken valt. 

Naast het ontdooien van het slot, kun je deze smeren. Onder meer WD40 wordt vaak gebruikt om corrosie op de cilinder van het slot aan te pakken. Geef de olie enige tijd om in te trekken en probeer het slot vervolgens open te draaien. Het gebruik van olie gaat niet alleen corrosie tegen, maar verkleint ook de kans dat het slot bevroren raakt. Olie houdt vocht buiten de cilinder. 

 

Stappenplan voor het vervangen van een slot 

Mochten de reeds genoemde oplossingen niet geholpen hebben, dan kun je overwegen het slot te vervangen. Het is afhankelijk van het type slot, of het vervangen van slechts de cilinder voldoende is. Dat laatste geldt voor een cilinderslot, welke vaak op een voor- of achterdeur gemonteerd wordt. Het vervangen van de cilinder kun je zelf, door een stappenplan te volgen. Start hierbij met het verwijderen van het slotschild, welke je middels een schroevendraaier loshaalt. Vervolgens dien je de cilinder in de juiste stand te zetten, om deze uit het slot te kunnen trekken. Je hebt hier de sleutel van het slot voor nodig. Is dit gelukt? Trek de cilinder in dat geval in z’n geheel uit het slot en plaats een nieuwe cilinder. 

 

Hulp van een ervaren slotenmaker inschakelen 

Blijkt het vervangen van het kapotte slot lastiger te zijn dan je op voorhand verwacht had? In dat geval kun je de hulp van een slotenmaker inschakelen. Tegenwoordig werken veel slotenmakers met een spoeddienst. Deze dienst is over het algemeen 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar voor ondersteuning.