Bsdesmidse.nl
Image default
Bedrijven

Kapot slot, dit kan je doen!

Problemen met sloten doen zich altijd op de meest ongewenste momenten voor. Denk aan de situatie, waarbij de sleutel niet meer om te draaien is bij thuiskomst. Hoe kom je de woning in zo’n geval nog binnen? Of wat te denken van een beschadigd slot na een koude winternacht, waardoor het niet lukt de deur op slot te draaien als je naar je werk vertrekt? In dit artikel lees je meer over hetgeen je kunt doen bij een kapot slot. Is het vervangen van een slot noodzakelijk? Kan ik het beschadigde slot laten maken door een slotenmaker? Het is vooraf belangrijk het verschil tussen de diverse soorten sloten te kennen. Een cilinderslot op de voordeur van je woning is bijvoorbeeld iets anders, dan het oplegslot die op een raam of schuttingdeur gebruikt wordt. Het heeft invloed op de wijze waarop je een kapot slot kunt repareren. 

 

Probeer het slot eerst zelf te herstellen 

Bij een kapot slot zal vaak niet direct duidelijk zijn, wat de oorzaak van het defect aan het slot is. Gaat het bijvoorbeeld om corrosie rond de cilinder van het slot? Is er sprake van vocht, wat bevroren is tijdens een koude nacht? Er zijn een aantal stappen die je kunt zetten voordat je een slotenmaker inschakelt. Probeer het slot bijvoorbeeld allereerst te ontdooien, als je het idee hebt dat deze bevroren is geraakt. Dit kan met een compacte gasbrander, maar verstandiger is het gebruik van een spray. Zorg dat het slot gesmeerd wordt, op het moment dat deze goed droog is. Het voorkomt dat het slot een volgende dag opnieuw ontdooid moet worden. Het smeren van sloten kan ook de oplossing vormen bij een beginnende corrosie, als gevolg waarvan het slot niet meer werkt. Mogelijk is het voldoende om het slot te herstellen. 

 

Cilinder in het slot op de voor- of achterdeur vervangen 

Niet altijd zal het ontdooien of smeren van het kapotte slot de oplossing vormen. In zo’n geval moet de cilinder vervangen worden om het slot weer te kunnen gebruiken. Het volledige slot vervangen is vaak niet noodzakelijk; het schild wat over het slot valt is vaak niet beschadigd. Bij het vervangen van de cilinder in het slot is het belangrijk goed te kijken naar de benodigde maat cilinder. Je wilt voorkomen dat je het gat waar de cilinder in vastgezet wordt moet vergroten. Kijk daarnaast naar de beoordeling van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. De voorkeur zou uit moeten gaan naar een slot met twee of drie sterren. Het zijn sloten die een goede weerstand bieden aan inbrekers. 

 

Stappenplan voor repareren kapot slot 

Op het internet vind je verschillende websites met stappenplannen voor het vervangen van een kapot slot. Volg zo’n stappenplan wanneer je zelf aan de slag gaat. Het vergroot de kans dat de reparatie aan het slot succesvol uitgevoerd wordt. Lukt het niet direct om aan de hand van zo’n stappenplan een slot te vervangen? Kijk in dat geval eens naar een video waarin dit wordt voorgedaan.