Bsdesmidse.nl
Image default
Bedrijven

Hoe vervang je kapotte sloten?

Een kapot slot kan tot grote frustraties leiden. Denk aan een situatie waarin het niet langer mogelijk is de deur van je woning op slot te draaien, als je net van plan bent naar buiten te gaan. Of andersom, dat de deur niet meer te openen is doordat de sleutel niet langer goed in het slot past. Bij een kapot slot zijn er verschillende mogelijkheden om deze te laten herstellen. Je kunt het slot zelf vervangen, of hier een slotenmaker voor inschakelen. Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die een spoeddienst aanbieden om mensen te ondersteunen bij het vervangen van sloten. Zo’n dienst bereik je niet alleen tijdens kantoortijden, maar ook daarbuiten. Overigens hoeft het slot niet altijd vervangen te worden; soms is een reparatie nog mogelijk. 

 

Zelf kapotte sloten op deuren vervangen 

Het vervangen van een kapot slot betekent vaak concreet, dat de cilinder van het slot vervangen moet worden. In de meeste gevallen is het schild wat over de cilinder heen valt niet beschadigd, waardoor deze niet hoeft te worden vervangen. Op het internet vind je handige stappenplannen, waarin wordt uitgelegd hoe je de bestaande cilinder uit het slot kunt verwijderen. Draai het schild los, zorg dat de cilinder in de juiste stand komt te staan en trek deze vervolgens uit het slot. Met name die laatste stap vergt soms enig geduld; niet altijd lukt het om de cilinder direct te ontgrendelen. Zonder het ontgrendelen hiervan is het niet mogelijk de cilinder te verwijderen. 

Tip: het vervangen van de cilinder kan een goed moment zijn om het volledige cilinderslot te laten vervangen door een slotenmaker, om zo de inbraakbeveiliging te verbeteren. 

 

Zorg voor een kwalitatief goede nieuwe cilinder 

Zorg dat er een nieuwe cilinder in het slot geplaatst wordt, welke de woning beschermt tegen veel voorkomende inbraakmethoden. Slotenmakers raden woningbezitters aan hierbij te kijken naar de beoordeling van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze partij keurt sloten en kent ze een waarde toe van nul tot en met maximaal drie sterren. Het aantal sterren vertelt je in welke mate de cilinder bijdraagt aan het voorkomen van een inbraak. Overigens betekent de keuze voor een cilinder met drie sterren niet per definitie, dat een inbraak helemaal niet mogelijk is. 

 

Vervangen van een oplegslot eenvoudiger 

Nog makkelijker dan het vervangen van de cilinder in het slot op de voor- of achterdeur, is het vernieuwen van een oplegslot. Ramen met houten kozijnen die naar buiten toe geopend worden zijn hier vaak mee beveiligd. Ook een schuttingdeur of de deur van een schuurtje kan van een oplegslot worden voorzien om ongewenste gasten buiten de tuin te houden. Een oplegslot is over het algemeen niet te repareren; het volledige slot moet worden vervangen. Schroef het slot los en zorg dat je een nieuw slot aanschaft, welke qua afmetingen niet afwijkt van het bestaande slot. Op deze manier voorkom je dat de gaten in de kozijnen van deze deuren verruimd moeten worden. Dit is een klus die heel nauwkeurig en precies moet worden uitgevoerd; maak je het gat te groot, dan is de deur eenvoudig open te breken.