Bsdesmidse.nl
Image default
Woningen

Wat doen hogere hypotheek rentes met de maandelijkse kosten?

Sinds januari van dit jaar zijn de hypotheekrentes sterk gestegen. Het kopen van een huis zorgt hierdoor voor gemiddeld hogere maandlasten. Je betaalt nu ruim twee keer zoveel aan hypotheekrente in vergelijking met januari 2022. Wat zijn nu de gevolgen voor de maandlasten bij het kopen van een huis?

De gevolgen van hogere hypotheek rentes

Hoe hoger de hypotheekrente, hoe duurder het is om je hypotheekschuld terug te betalen. Dit betekent dat je maandelijks meer hypotheeklasten hebt en dat de aflossing van je hypotheek langer duurt. Als je een huis koopt met een hogere hypotheekrente, zijn je maandelijkse lasten dus hoger. Vraag advies aan Voorne makelaars wat je het best kunt doen.

Een ander gevolg van stijgende hypotheekrentes is dat er minder huizen worden verkocht. Dit komt doordat mensen simpelweg minder geld overhouden voor hun hypotheek en daardoor uiteindelijk toch besluiten om niet te verhuizen of hun huis niet te verkopen. Dit kan leiden tot een minder liquide huizenmarkt, waardoor de prijzen van huizen mogelijk gaan dalen.

Hypotheekrentes zijn nu dus relatief hoog en dat heeft consequenties voor mensen die willen gaan verhuizen of hun huis willen verkopen. Als je toch van plan bent om binnenkort je huis te koop te zetten, is het belangrijk om hier rekening mee te houden in je budget. Om je hypotheeklasten te verlagen, kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om een lagere hypotheek af te sluiten of extra aflossingen op je hypotheek te doen. Op die manier hou je meer geld over voor andere maandelijkse lasten en heb je minder risico als de interesse cijfers weer gaan stijgen.

Hoe voorkom je een hoge hypotheek rente?

De hypotheekrente is niet alleen afhankelijk van de huizenmarkt, maar ook van je eigen situatie. Als je bijvoorbeeld een hogere hypotheek nodig hebt of als je minder wilt aflossen, zal de hypotheekrente hoger uitvallen. Daarnaast kun je ook verschillende soorten hypotheken afsluiten met een variabele of vaste rente. Een variabele rente kan in het begin lager zijn, maar stijgt meestal na verloop van tijd. Een vaste rente is meestal iets hoger, maar blijft gedurende de looptijd van je hypotheek hetzelfde.