Bsdesmidse.nl
Image default
Energie

Lees dit als je een kleine windmolen gaat kopen

Jij wilt jezelf graag voorzien van groene stroom en weten waar jouw elektriciteit vandaan komt. Daarom heb je ervoor gekozen om een kleine windmolen aan te schaffen. De turbine van de kleine windmolen zal wind voor je omzetten in stroom doordat de kleine wieken de generator aandrijven. Maar voordat je daadwerkelijk deze stap zet naar een duurzamer huishouden of een duurzamer bedrijf zijn er enkele aspecten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we je welke dingen dit zijn.

De juiste locatie

Een kleine windmolen kopen en plaatsen kan alleen wanneer de locatie hier geschikt voor is. Om deze locatie te bepalen is er een nauwkeurige voorstudie nodig. Jij wilt natuurlijk dat je zoveel mogelijk groene stroom kunt opwekken dus de windmolen moet wel genoeg wind kunnen vangen. Hoe hoger een kleine windmolen staat, hoe beter deze gebruik zal kunnen maken van de wind. Daarom zijn daken, woningen en boerderijen in open velden, parkeerplaatsen langs wegen en industrieterreinen perfecte locaties. De gemiddelde windsterkte die er op de gekozen locatie is, zal de te verwachten elektriciteitsopbrengst bepalen. Daarom zijn er voordat de windmolen wordt geplaatst, lokale windmetingen nodig om een beter beeld te krijgen van de windsterkte op locatie. 

Omgevingsvergunning

Om een kleine windmolen te mogen plaatsen heb je de juiste vergunning nodig. Tegenwoordig zijn alle aparte trajecten voor milieu- en bouwvergunningen samengevoegd tot dezelfde aanvraag, namelijk de omgevingsvergunning. Als jij van plan bent een kleine windmolen te kopen moet je dus eerst beschikken over deze vergunning voordat je de windmolen ook daadwerkelijk mag plaatsen. Dit kun je doen door het digitale formulier van het Omgevingsloket Online in te vullen. Dit loket zal vervolgens bepalen of het bestemmingsplan van jouw windmolen past bij de veiligheids- en milieueisen. Houd er rekening mee dat de termijn van deze procedure minimaal acht weken duurt. Via je gemeente kun je meer informatie krijgen over de kosten van de omgevingsvergunning en kun je eventueel hulp krijgen om je vergunningaanvraag soepeler te laten verlopen.

De effecten van een kleine windmolen

Als je jezelf al hebt voorgenomen om een kleine windmolen te kopen voor jouw bedrijf of woning weet je waarschijnlijk wat de voordelen ervan zijn en welke positieve impact dit op de toekomst heeft. Wil je jouw geheugen nog even opfrissen en meer weten over de impact van kleine windmolens? Bekijk deze website