Bsdesmidse.nl
Image default
Energie

Inductie koken wordt steeds populairder

Als je overweegt om een nieuwe keuken te nemen, dan heb je vandaag de dag meer keuzes dan ooit tevoren als het gaat om apparaten. Als je graag kookt, heb je een aantal interessante keuzes beschikbaar die het voorbereiden van doordeweekse diners makkelijker maken. Tegenwoordig is het populair om een inductiekookplaat te laten installeren door Elektricien Rotterdam. Inductie koken werkt met een spoel van koperdraad die onder de kookpot wordt geplaatst en vervolgens wisselende elektrische stromen door de koperdraad laat lopen om een elektromagnetisch veld te creëren. Potten en pannen van metaal zoals roestvrij staal of gietijzer moeten worden gebruikt om inductie correct te laten werken.

Voordelen van inductie koken

Er zijn veel voordelen aan dit type koken. In tegenstelling tot gaskookplaten waar de energie wordt omgezet in warmte en vervolgens naar de pan wordt geleid, levert inductiekoken de energie rechtstreeks aan de pan. Dit betekent dat je een papieren handdoek op het fornuis kunt leggen, een pan of pot op de handdoek kunt plaatsen en toch kunt koken wat er in de pan of pot zit zonder de papieren handdoek te verbranden. Dit proces maakt inductie ongelooflijk efficiënt. Wel is het belangrijk dat je speciale soorten potten en pannen aanschaft. Deze moeten van magnetische materialen zoals gietijzer of roestvrij staal zijn. 

Verschil gas koken en inductie koken

Wat koken op gas of inductie betreft, hebben zowel gas- als inductie kookplaten en fornuizen voor- en nadelen. Overweeg of veiligheid belangrijk is. Dat is een van de belangrijkste voordelen van inductiekoken. Als je in een gebied woont dat gevoelig is voor stroomuitval is het relevanter om op inductieplaten te koken. Wat het koken zelf betreft, is gas relatief gemakkelijk te regelen. Je kunt de vlam visueel zien terwijl je hem bijstelt, terwijl inductiekoken enige gewenning vergt. Je moet leren welke instellingen het beste werken voor verschillende kookmethodes.