Bsdesmidse.nl
Image default
Aanbiedingen

Welke soorten zoetstoffen zijn er?

 

Tegenwoordig bevat bijna alles toegevoegde suiker. Hierdoor krijgen we steeds meer suiker binnen, terwijl dit eigenlijk erg ongezond is. Een oplossing hiervoor is het gebruik van zoetstoffen. In zoetstoffen zitten nauwelijks tot geen calorieën, wat ervoor zorgt dat we niet meer voedingstoffen binnenkrijgen dan nodig. Maar welke soorten zoetstoffen zijn er allemaal?

 

2 categorieën zoetstoffen

Zoetstoffen zijn te onderscheiden in twee soorten: intensieve en extensieve zoetstoffen (polyolen). Intensieve zoetstoffen leveren geen calorieën en zijn veel sterker dan suiker, dus veel zoeter; dit kan variëren tussen 30 keer en wel 30.000 keer zoeter. Polyolen zijn minder zoet dan intensieve zoetstoffen en bevatten ook wat meer calorieën. Daarnaast kan het eten van deze zoetstoffen wat bijwerkingen hebben, zoals winderigheid.

 

Intensieve zoetstoffen

Stevia

Een voorbeeld van een intensieve zoetstof is Stevia. Stevia komt uit Zuid-Amerika en wordt al heel lang gebruikt als een vervanger voor suiker. Stevia is wel 200-300 keer zo zoet als suiker. Helaas heeft deze zoetstof een vervelende nasmaak, waardoor het de suiker in producten vaak maar voor een deel vervangt. Stevia is op veel plekken te koop, bijvoorbeeld bij Vehgroshop.

 

Aspartaam

Een andere intensieve zoetstof is Aspartaam. Deze stof is geen koolhydraat zoals suiker, maar bestaat uit twee aminozuren. De zoetstof is 200 keer zo zoet als suiker en bevat helemaal geen calorieën!

 

Polyolen

Erytritol

Een voorbeeld van een veelgebruikt polyool is Erytritol. Deze zoetstof is komt van nature uit verschillende vruchten en heeft een basis van glucose. Omdat de zoetstof goed oplost in water, wordt het vaak gebruikt in snoep, koek en kauwgom.

 

Xylitol

Een ander populair polyool is Xylitol. Deze zoetstof is veel terug te vinden in kauwgom. Dit is zo omdat de zoetstof koud en fris voelt in je mond, wat perfect past bij de frisheid van kauwgom.

 

Natuurlijke zoetstoffen

Naast intensieve zoetstoffen en polyolen zijn er ook heel veel natuurlijke zoetstoffen om suiker te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan honing, ahornsuiker, agavesiroop of kokossuiker. Deze zoetstoffen bevatten over het algemeen wel wat meer calorieën, maar bevatten ook meer goede voedingsstoffen en vitaminen. 

https://www.vehgroshop.nl/