Bsdesmidse.nl
Image default
Woning en Tuin

Zelf een Tiny House bouwen

Met wat vakmanschap kunt u eigenlijk uw eigen kleine woonkamer, een Tiny House, zelf bouwen. Het volgende artikel uit de smidse van Wohnwagon is bedoeld als leidraad voor de start, als een overzicht van de elementaire vragen in de planningsfase; over wat er te overwegen valt en hoe je het beste kunt beginnen, maar ook waar je professionele ondersteuning kunt krijgen als je niet weet wat te doen.
 

Wat is een Tiny House?

Niet elk Tiny House is hetzelfde en de term wordt vaak breed gebruikt: Wij pleiten voor een duidelijke definitie van wat een Tiny House is – een klein huisje op een trailer. Sommigen begrijpen het zelfs als een omgebouwde circus- of bouwwagen, een omgebouwde camper of een houten caravan; zelfs omgebouwde zeecontainers worden ook wel Tiny Houses genoemd. In al deze gevallen gaat het er niet zozeer om de definitie uit te breiden, als wel om zich te identificeren met de Tiny House-beweging.

 

Elke vorm en bouwmethode heeft zijn sterke en zwakke punten

Aanhangwagens met een gewicht van minder dan 3,5 ton zijn natuurlijk gemakkelijker van A naar B te slepen dan zwaardere aanhangwagens, die op een dieplader moeten worden vervoerd. Het nadeel is dat de verlenging aanzienlijk beperkt is om de “magische grens” van 3,5 ton in acht te nemen. Zelfs zelfvoorzienende toevoersystemen hebben met lichtgewichten weinig kans van slagen.
 
Daarom is het in eerste instantie van essentieel belang dat men zich afvraagt of mobiliteit de hoogste prioriteit moet krijgen of dat het eigen Tiny House zo moet worden ontworpen dat het maanden of zelfs jaren op dezelfde locatie kan blijven staan. En: Wil ik zelfvoorzienend leven?

Hoe zou ik mijn Tiny House willen bouwen?

Als deze vragen eenmaal beantwoord zijn, is de volgende belangrijke vraag hoe de juiste bouwmethode te kiezen. Hieronder volgt een kort overzicht van de punten die moeten worden verduidelijkt:

  • Bouwmethode:Houten standbouw met isolatie of massief houten panelen? Het is van groot belang ervoor te zorgen dat de structuur statisch functioneert. Ook hier kan de timmerman uit de regio of het bouwoverleg van Wohnwagon (zie laatste punt) helpen.
  • Chassis en fundering: Wat voor chassis heb ik tot mijn beschikking? Wat is het maximale totale gewicht? Kan een tussenvloer worden geïntegreerd in het chassis, dat bijvoorbeeld voor technische installaties wordt gebruikt? Hoe sluit ik het Tiny House aan op het chassis aan?
  • Isolatie: Ben ik van plan om het hele jaar door in het Tiny House te wonen? Zo ja, dan zijn goede isolatiewaarden belangrijk voor een efficiënte verwarming. Hiervoor is de juiste wandconstructie van groot belang.

Isolatie van een Tiny House

Omdat isolatie een zeer belangrijk punt is – niet alleen voor het gebruik van het Tiny House het hele jaar door – is de keuze voor een diffusie-open constructie (bijv. met schapenwol, thermische hennep, stro of zachte houtvezelplaten als isolatiemateriaal) of voor een gesloten constructie (hier wordt piepschuim of speciale containerisolatie met capillaire werking als isolatiemateriaal aanbevolen) van fundamenteel belang. Waar is het “dauwpunt” in de muur? Kan er condensatie in de wandstructuur ontstaan?
 
Schapenwol heeft bewezen een zeer goed isolatiemateriaal te zijn voor miniwoningen en houten bouwkarren. Dankzij zijn uitstekende isolerende eigenschappen beschermt het tegen kou en warmte en zorgt het tegelijkertijd voor een gezond binnenklimaat. Schapenwol kan zelfs vervuilende stoffen in de lucht afbreken. De luchtvochtigheid in de kamer kan ook geregeld worden door schapenwol. Zonder de isolerende eigenschappen te veranderen, kan het tot 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen.
 
Ook het ecologische aspect mag niet worden verwaarloosd. De hernieuwbare grondstof is zeer energie-efficiënt in de productie en de verwijdering ervan is eenvoudig en milieuvriendelijk. Er moet echter voor worden gezorgd dat alle losse isolatiematerialen niet zinken bij het absorberen van vocht of trillen wanneer het Tiny House in het wegverkeer wordt geplaatst. Een verlies van isolatie in het bovenste deel van de muur zou het gevolg zijn.

 

Hoe ontwerp ik het interieur van mijn Tiny House?

Nadat de vragen over de buitenconstructie zijn opgehelderd, gaan we verder met het ontwerp van het tiny house en de indeling van het woongedeelte. Vooral in het geval van kleine gebouwen heeft elke planningsbeslissing een grote invloed op de manier waarop het dagelijkse leven en het sociale leven in de nieuwe woning zal worden gestructureerd. Zijn de paden praktisch? Hoe is de coördinatie van de functies tussen de afzonderlijke ruimtes? Kan multifunctionaliteit worden gebruikt? Tijdens de planningsfase moeten de volgende vragen worden gesteld:

  • Welke eisen stel ik aan goed wonen, werken en ontspannen?
  • Hoe zou ik de leefruimte willen gebruiken?
  • Welke verschillende mogelijkheden moeten er zijn? Bijvoorbeeld, comfortabel zitten op de ingangstrap, koffie drinken, enz.