Bsdesmidse.nl
Image default
Bedrijven

Termen van slotenmakers en lockpick sporters

Om een slot te kunnen openen is het belangrijk om te begrijpen wat er allemaal speelt binnen in het slot. Er zijn namelijk veel verschillende onderdelen die deel uitmaken van het slot. Elk onderdeel hoe klein dan ook is essentieel voor de juiste werking van het slot. De termen die sloten en slotonderdelen beschrijven, verschillen van fabrikant tot fabrikant en ook van stad tot stad. Figuur 2.1 geeft een overzicht van de gebruikte termen. Hoe een slot werkt wanneer het wordt geopend door een sleutel is slechts een deel van wat u moet weten. U moet ook weten hoe een slot reageert wanneer u een vergrendelingstool gebruikt.

  

Dit plaatje verklaart de afzonderlijke onderdelen van een slot. De sleutel wordt in het sleutelkanaal van de slotkern gestoken. De uitsparingen aan de gekartelde zijde van de sleutel worden insnijdingen genoemd.

Het sleutelprofiel beperkt het aantal sleutels dat in de kern van het slot kan worden geplaatst. De kern van het slot is een cilinder die in de slotbehuizing kan draaien wanneer de juiste sleutel volledig in het slot is gestoken. De pin die het eerst door de toets wordt aangeraakt, wordt pin één genoemd. De overige pinnen zijn doorlopend genummerd. Tijdens het lockpicken van een slot wordt meestal pin een als eerste met de lockpick tool naar de juiste positie gebracht.

De juiste beweging drukt elke pen in de behuizing totdat de spleet tussen de kernpen en de behuizingspen de schuiflijn heeft bereikt. Wanneer alle pennen zich in deze positie bevinden, kan de slotkern van het slot draaien en kan het slot worden geopend. Een verkeerde sleutel zal een aantal van de pennen weglaten om de schuiflijn tussen de slotkast en de slotkern te blokkeren. Precies deze pennen voorkomen dat de kern van het slot draait.