Bsdesmidse.nl
Image default
Woning en Tuin

Anticiperen op steeds warmere zomers

De waarneembare tendens van steeds warmer wordende zomers in de voorbije jaren, zijn wellicht een voorbode voor de toekomst. Diverse media berichtte er al over dat het niet onwaarschijnlijk is dat Nederland aan het einde van deze eeuw misschien wel een Mediterraan klimaat kent: als de huidige tendens van de opwarming van de aarde zich voortzet … 

Anticiperen op warmte

Het aanpakken van de klimaatsverandering is een complexe zaak, want de aanpak van eigen uitstoot is één; van een mondiale aanpak en het houden aan afspraken is een andere. Zet de opwarming van de aarde zich voort, dan zijn hete zomers en milde winters geen uitzondering meer en stevenen wij in Nederland mogelijk af op een mediterraan klimaat. 

Steeds meer mensen nemen voorbereidingen, want hete zomers: daar zijn onze huizen eigenlijk niet op gebouwd. Wij kennen grote raampartijen en relatief dunne muren. In ons land bestrijd men hitte door een luchtkoeler te kopen bijvoorbeeld. Dit gegeven is niet zo vreemd, want je kunt nu eenmaal niet direct je woning ombouwen tot een hitte bestendige bunker.

Wat kunt u doen? 

 

Wij moeten dealen met de situatie zoals deze is. Dat betekent meer aircoolers en meer zonwering. Als we nu ook nog massaal wat meer bomen planten in de tuin (want schaduw) en wat minder betegelde tuinen er op nahouden, dan kunnen we op deze wijze een bijdrage leveren aan een iets koeler klimaat. Ook de dieren- en plantwereld vaart wel bij minder steen en meer groen. 

Leg een grasperk aan in plaats van een compleet betegelde achtertuin. Gras stoot geen hitte af (tegels zorgen voor een oveneffect) en gras absorbeert ook nog eens het regenwater uitermate goed, zodat rioleringen niet overbelast raken.

https://www.klimaatbeheersinginhuis.nl/luchtkoeler-kopen/