Bsdesmidse.nl
Image default
Bedrijven

De mentale voordelen van sporten

Sporten betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. De ene persoon sport om aan zijn of haar conditie en lichaam te werken, de andere sport om zich mentaal goed te voelen. In dit artikel nemen we de mentale voordelen van sporten met je door. Want naast de fysieke en lichamelijke voordelen van sporten is sporten ook nog eens goed voor de mentale gesteldheid. Solid Supplements heeft de voordelen voor je op een rijtje gezet.

 

Zelfvertrouwen

Het volbrengen van een zware workout, terwijl je veel liever in bed zou blijven liggen, kan je een serieuze zelfvertrouwenboost geven. Als je je aan je plan houdt kun je het gevoel krijgen dat je de wereld aankunt.

Vooruitgang zien kan ook een enorme opkikker zijn, en dat wordt niet alleen gemeten met zwaardere gewichten heffen. Als je eindelijk je eerste perfecte push-up hebt gedaan, zul je het gevoel hebben dat je alles aankunt.

 

Sporten vermindert dagelijkse stress

Sporten is geen manier om je stress weg te toveren. Zeker niet met alles waar we op dit moment stress over hebben. Maar er is wel degelijk onderzoek dat aantoont dat sporten een bekende ontstresser is. Er is namelijk aangetoond dat aërobe lichaamsbeweging helpt om stresshormonen zoals cortisol en adrenaline in toom te houden, terwijl het ook je systeem overspoelt met feel-good endorfines. Het verhoogt ook de kalmerende chemische stoffen serotonine en dopamine. Dus terwijl lichaamsbeweging zelf eigenlijk op een laag niveau fysieke stress op het lichaam uitoefent, kan het behoorlijk mentaal ontspannend zijn.

 

Lichaamsbeweging kan je gelukkiger maken

Zowel cardio- en krachttraining kunnen je een oppepper geven. Drie tot vijf dagen per week 30 tot 60 minuten lichaamsbeweging is optimaal voor een beter humeur.

 

Meer energie

Als je de neiging hebt om dips in energie te hebben, kan lichaamsbeweging erg goed helpen om deze lage energie tegen te gaan. Volgens een onderzoek helpt de bloedstroom van lichaamsbeweging om zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren te brengen, waardoor ze meer energie produceren. Onderzoekers ontdekten dat zelfs lage tot middelmatige intensiteit gedurende slechts 20 minuten per dag, drie dagen per week gedurende zes weken vermoeidheid kan helpen verminderen en het energieniveau kan helpen verhogen.

Meer structuur in je leven

Lichaamsbeweging kan helpen bij het brengen van structuur in je dag. Je dag beginnen met een stevige wandeling of een rondje hardlopen kan je helpen om je op te laden voor je werkdag, of je “kantooruren” afsluiten met een workout kan je helpen om uit de werkmodus te komen. Een regelmatige workout in je dagelijkse schema kan je helpen een gevoel van normaliteit te creëren tijdens een chaotische periode.

 

Conclusie

Lichaamsbeweging heeft meer voordelen dan alleen het in vorm brengen van je lichaam en conditie. Door regelmatig te sporten verminder je de dagelijkse stress, voel je je lekkerder in je vel, krijg je zelfvertrouwen en heb je over het algemeen meer energie.