Bsdesmidse.nl
Image default
Geschenken

Sieraden kopen voor een goede prijs

Het woord juweel zelf is afgeleid van het woord juweel, dat uit het Oud-Franse “jouel” werd gehengeld, en verder van het Latijnse woord “jocale”, dat speelsheid betekent. In Brits Engels, Indiaas Engels, Nieuw-Zeelands Engels, Hiberno-Engels, Australisch Engels en Zuid-Afrikaans Engels worden de sieraden gespeld, terwijl de spelling in Amerikaans Engels is. Beide worden gebruikt in het Canadese Engels, hoewel de juwelen door een twee tot marge overheersen. In het Frans en een paar andere Europese talen kan de equivalente term, joaillerie, ook betrekking hebben op versierd metaalwerk in edelmetaal zoals objets d’art en kerkelijke voorwerpen, niet alleen voorwerpen die op de persoon worden gedragen.

Bezoek voor meer informatie over horloges, sieraden en juwelen de website van Quickjewels.

functioneel, over het algemeen om kleding of haar vast te zetten
als een marker van sociale status en persoonlijke status, zoals bij een trouwring…
als teken van een of andere vorm van verbondenheid, hetzij etnisch, religieus of sociaal
om talismanische bescherming te bieden (in de vorm van amuletten)
als artistieke vertoning
als drager of symbool van persoonlijke betekenis – zoals liefde, rouw, een persoonlijke mijlpaal of zelfs geluk
De meeste culturen hebben op een gegeven moment de gewoonte gehad om grote hoeveelheden rijkdom in de vorm van juwelen te bewaren. Tal van culturen bewaren bruidsschatten in de vorm van sieraden of maken sieraden als middel om munten op te slaan of uit te stallen. Als alternatief zijn sieraden gebruikt als betaalmiddel of handelswaar; een voorbeeld hiervan is het gebruik van slavenkralen.

Sieraden kunnen ook symbool staan voor het groepslidmaatschap (zoals in het geval van het christelijke kruisbeeld of de joodse davidster) of de status (zoals in het geval van kantoorkettingen, of de westerse praktijk van getrouwde mensen die trouwringen dragen).

Het dragen van amuletten en devotionele medailles om bescherming te bieden of het kwaad af te weren is in sommige culturen gebruikelijk. Deze kunnen de vorm aannemen van symbolen (zoals de ankh), stenen, planten, dieren, lichaamsdelen (zoals de Khamsa), of glyfen (zoals gestileerde versies van de Troonvertaling in de Islamitische kunst).

Materialen en methoden

Haarversiering, een Art Nouveau meesterwerk; van René Lalique; circa 1902; goud, smaragden en diamanten; Musée d’Orsay (Parijs)
Bij het maken van sieraden worden vaak edelstenen, munten of andere kostbare voorwerpen gebruikt, en deze worden meestal in edelmetalen gezet. Platina-legeringen variëren van 900 (90% zuiver) tot 950 (95,0% zuiver). Het zilver dat in sieraden wordt gebruikt is meestal sterling zilver, oftewel 92,5% fijn zilver. In kostuumjuwelen worden soms roestvrijstalen vondsten gebruikt.

Andere veelgebruikte materialen zijn glas, zoals gesmolten glas of email; hout, vaak gesneden of gedraaid; schelpen en andere natuurlijke dierlijke stoffen zoals been en ivoor; natuurlijke klei; polymeerklei; Hennep en ander bindgaren zijn ook gebruikt om sieraden te maken die meer natuurlijk aanvoelen. Echter, elke opname van lood of loodsoldeer zal een Brits Assay kantoor (het lichaam dat de Britse juwelen zijn stempel van goedkeuring geeft, het Keurmerk) het recht geven om het stuk te vernietigen, maar het is zeer zeldzaam voor het assay kantoor om dit te doen.

Kralen worden vaak gebruikt in juwelen. Deze kunnen gemaakt zijn van glas, edelstenen, metaal, hout, schelpen, klei en polymeerklei. Kralen sieraden omvatten vaak kettingen, armbanden, oorbellen, riemen en ringen. Kralen kunnen groot of klein zijn; de kleinste soort kralen die gebruikt worden staan bekend als rocailles, dit zijn de kralen die gebruikt worden voor de “geweven” stijl van kralenjuwelen. Zaadkralen worden ook gebruikt in een borduurtechniek waarbij ze op stoffen ruggegraat worden genaaid om brede halsdelen en kralenarmbanden te maken. Kralenborduurwerk, een populair type handwerk in de Victoriaanse tijd, beleeft een renaissance in de moderne juweliersbranche. Kralen, of kralenwerk, is ook erg populair in veel Afrikaanse en inheemse Noord-Amerikaanse culturen.

Zilversmeden, goudsmeden en lapidaire methoden omvatten smeden, gieten, solderen of lassen, snijden, snijden en “koud verbinden” (met behulp van lijmen, nietjes en klinknagels om onderdelen te monteren).

Diamanten

Diamanten werden voor het eerst gedolven in India. Plinius heeft ze misschien genoemd, hoewel er enige discussie is over de exacte aard van de steen die hij Adamas noemde; in 2005 behoorden Australië, Botswana, Rusland en Canada tot de primaire bronnen van de diamantproductie van edelstenen. Er zijn negatieve gevolgen van de diamanthandel in bepaalde gebieden. De diamanten die tijdens de recente burgeroorlogen in Angola, Ivoorkust, Sierra Leone en andere landen zijn gedolven, zijn bestempeld als bloeddiamanten wanneer ze in een oorlogsgebied worden gedolven en verkocht om een opstand te financieren.

De Britse kroonjuwelen bevatten de Cullinan Diamond, een deel van de grootste ruwe diamant van edelsteenkwaliteit ooit gevonden (1905), met 3.106,75 karaat (621,35 g).

Een diamanten solitaire verlovingsring
Nu populair in verlovingsringen, gaat dit gebruik terug tot het huwelijk van Maximiliaan I met Maria van Bourgondië in 1477.

Een populaire stijl is de diamant solitaire, die een enkele grote diamant prominent gemonteerd.

https://www.quickjewels.nl/