Bsdesmidse.nl
Image default
Bedrijven

Thuiswerken tijdens Corona

Sinds Corona is het niet meer weg te denken, bedrijven, organisaties en ook werknemers beginnen er steeds meer aan te wennen. Thuiswerken, vanuit de zolderkamer, het washok, studeerkamer of gewoon aan de keukentafel. Duizenden Nederlanders werkte dit voorjaar vanuit huis. Tegen de meeste verwachtingen, ging en gaat dit in veel gevallen erg goed. Werknemers ervaren meer vrije tijd waardoor werkgevers de prestaties in positieve zin zien veranderen. Kortom het nieuwe werken, als onderdeel van het nieuwe normaal, is thuiswerken.

 

Thuiswerken in een lockdown 

Toch brengt thuiswerken de nodige uitdagingen met zich mee. Niet iedere werknemer heeft namelijk de voorziening om bijvoorbeeld een goede, rustige werkplek in te richten. Veel werknemers zitten ‘gewoon’ tussen de spelende kinderen aan de keukentafel. Daarbij heeft niet iedere werknemer de middelen om thuis te werken. Denk aan goede internetverbinding, thuiswerk laptop of computer en communicatiemogelijkheden.

 

Sommige sectoren werken met interne en beveiligde management en planningsystemen. Daarbij werken overheidsinstanties, data en communicatieorganisaties en vele andere bedrijven met gevoelige informatie. Hoe kan dit veilig en gestructureerd vanuit huis? Is dit überhaupt wel mogelijk. Hiervoor zijn verschillende specialisten actief die alles weten van online integratie, development en communicatie optimalisatie voor thuiswerken.

 

Zonder risico en problemen thuiswerken 

Corona brengt al genoeg uitdagingen en problemen met zich mee. Als organisatie wil je daarbij zo min mogelijk tegenaan lopen bij de inrichting van thuiswerkplekken. Een goede communicatiestructuur is dus van groot belang. De juiste middelen en systemen gebruiken zorgen uiteindelijk voor meer winst. Gelukkig zijn er anno 2020 vele innovatieve middelen mogelijk. Videobellen maakt het vergaderen vanuit huis al vele malen makkelijker en ook werken in de cloud wordt steeds populairder. Opslag, telefonie, begeleiding en invoer, documentatie en management. De cloud biedt thuiswerken de opties die we nu zo hard nodig hebben.

 

Bereid je voor op het nieuwe werken

 

Als werkgever kun je niet alles voorbereiden en tackelen op het gebied van thuiswerken. Werknemers kunnen zichzelf ook goed voorbereiden door een ruimte vrij te stellen waar zij rustig en gefocust kunnen werken. Ondersteun daarbij en denk mee in mogelijkheden, misschien hebben zij geen bureau en ergonomische stoel thuis maar wel een kamer vrij. Biedt de mogelijkheid om deze van kantoor te verhuizen naar woning. Wellicht is het mogelijk om werktijden flexibel te maken waardoor werk en sociaal beter gecombineerd kunnen worden. Zo kunnen spelende kinderen ineens een veel minder groot probleem zijn voor je werknemer.