Bsdesmidse.nl
Image default
Gezondheid

Wanneer een verzwaringsvest gebruiken?

Een verzwaringsvest zorgt er voor dat er diepe druk wordt gegeven aan het bovenlichaam. Zoals we in andere blogs al hebben beschreven geeft diepe druk een kalmerend effect. Diepe druk wordt onder andere toegepast bij mensen met: sensorische integratie problemen, hoog gevoeligheid, autisme, ADHD, ADD, angststoornissen, slaapstoornissen of een burn-out. In het algemeen kan dus worden gesteld: Mensen die problemen ervaren in het verwerken van de zintuigelijke prikkels. In deze blog zullen we de voordelen van een verzwaringsvest op een rijtje zetten.

Heb jij al eens gehoord van een verzwaringsvest? Simpel gezegd is een verzwaringsvest een vest gevuld met gewicht. Klinkt vast een beetje raar toch? Want waarom zou je voor de lol gaan lopen met extra gewicht aan je lijf? Ondanks dat het misschien vreemd in de oren klinkt, heeft een verzwaringsvest heel veel voordelen. Een verzwaringsvest kan namelijk perfect ondersteunen bij iemand die problemen ervaart in de prikkelverwerking. 

Een verzwaringsvest geeft regelrechte druk op de diepe sensoren in ons lichaam. Namelijk de sensoren in de spieren, pezen en gewrichten. Deze sensoren geven een seintje aan onze hersenen die verteld dat de omgeving veilig is en het lichaam dus mag kalmeren. Het is vergelijkbaar met een stevige knuffel. Een stevige knuffel biedt namelijk ook troost, waardoor het lichaam kan kalmeren.

Een verzwaringsvest kan helpen bij de volgende factoren:

  • Kalmeren bij angst, paniek en stress;
  • Het stimuleren van het lichaamsbesef op het moment dat er sprake is van bijvoorbeeld een ontwikkelingsachterstand;
  • Het verminderen van zelfbeschadigend gedrag door bijvoorbeeld stoten, krabben en slaan;
  • Kalmeren wanneer er sprake is van overprikkeling;
  • Het verbeteren van de concentratie gedurende een dag op of een specifiek moment;
  • Rustig een overgang tussen activiteiten kunnen maken zonder hierbij in de stress te schieten;
  • Goed kunnen functioneren in een omgeving waar veel prikkels zijn;
  • Goed omgaan met stresssituaties en oplopende frustraties en spanningen;

Toepassen van een verzwaringsvest

Om het allemaal wat duidelijker te maken zal ik nu het toepassen van een verzwaringsvest toelichten aan de hand van twee voorbeelden uit de praktijk.

Voorbeelden:

Nadine is moeder van 4 kinderen en heeft naast haar huishouden een drukke baan. Nadine is vrij gevoelig voor prikkels. Geluidprikkels komen bij haar extra hard binnen. Ook kan ze niet goed tegen een rommelige omgeving. Na een werkdag is ze vaak erg moe. Bij thuiskomst treft ze geregeld 4 drukke kinderen aan, die alle aandacht eisen en het speelgoed overal hebben rondslingeren. Ook moet ze dan snel beginnen met koken waardoor bij haar het stress en spanning flink oploopt, met soms een woede uitbarsting als gevolg.

Een leerling uit groep 3 van het basisonderwijs heeft moeite met het stil blijven zitten op zijn stoel in de klas. Op momenten dat de meester de lesstof aan het uitleggen is, zit hij continu te wiebelen op zijn stoel. Daarnaast klikt hij veel op zijn pen en rommelt hij regelmatig in zijn laadje. Omdat de prikkels op zijn plek niet genoeg zijn, stoort hij ook nog regelmatig de buurman om vragen te stellen of om gezellig over het weekend te praten. Regelmatig vraagt hij de meester of hij even naar de wc mag gaan. Op weg naar het toilet rent hij vrolijk door de gang en kijkt even bij alle klaslokalen naar binnen.

Toelichting verzwaringsvest

Nadine is een voorbeeld van iemand die gevoelig is voor prikkels. Nadine vind het heel vervelend dat ze soms onterecht zo boos wordt op haar man en kinderen. Om te voorkomen dat ze iedere avond overprikkeld de dag moet eindigen heeft ze op advies een verzwaringsvest uitgeprobeerd. Nadine draagt het vest in de auto richting het werk en op het moment dat ze naar huis rijdt. Ze heeft het gevoel dat ze hiermee veel rustiger haar werkdag start en prikkels op het werk minder hard binnen komen. Ook komt uitgerust thuis en heeft ze minder last van haar enthousiaste kinderen en de rommel die in huis ligt.

 

Dit is een schets van een typische prikkelzoeker. De meester merkte op dat zijn cijfers niet zo geweldig zijn. Hij had de indruk dat de leerling de lessen niet goed meekrijgt. Op advies van een ergotherapeut is een verzwaringsvest uitgeprobeerd. Dit vest draagt de leerling op de momenten dat er uitleg wordt gegeven in de klas. Het gevolg is dat hij nu beter op zijn stoel kan blijven zitten, omdat de onrust in zijn lichaam onderdrukt wordt. Ook kan hij zich hierdoor beter concentreren. Zijn cijfers zijn weer een stuk beter geworden. Zowel de meester, de leerling en zijn ouders zijn erg tevreden over het vest.

 

 

 

https://www.sensolife.nl/c-4632493/verzwaringsvesten/