Bsdesmidse.nl
Image default
Beauty en verzorging

Nagelbijten; een slechte gewoonte van velen die moet stoppen

Nagelbijten is een gewoonte die door velen wordt beoefend, maar vaak zonder erbij na te denken. Hoewel het misschien onschuldig lijkt kan nagelbijten schadelijke gevolgen hebben voor zowel je nagels als je gehele gezondheid. In deze blog zullen we dieper ingaan op verschillende redenen waarom nagelbijten slecht voor je is en waarom je zou moeten overwegen om te stoppen.

Beschadigde nagels

Een van de meest voor de hand liggende gevolgen van nagelbijten is de schade aan je nagels zelf. Bijten leidt tot splijten, breken en afscheuren van nagels. Hierdoor zien je nagels er ongelijk en onverzorgd uit. Dit ziet niet alleen lelijk uit, maar het kan ook uitermate pijnlijk zijn.

Risico op infecties

Nagels dienen als een beschermende barrière voor je vingertoppen. Als je nagels bijt maak je kleine wondjes rond je nagelbed en de huid eromheen. Door middel van het bijten vergroot je de kans op infecties, want als er een stukje niet beschermd is door je nagel kunnen bacteriën en ziekteverwekkers gemakkelijker binnendringen.

Tandproblemen

Nagelbijten is niet alleen schadelijk voor je nagels, maar ook voor je tanden en kaak. Het voortdurend kauwen op harde nagels kan ervoor zorgen dat je tanden breken, tanden verplaatsen en kaakproblemen. Als je vaak op je nagels bijt dan kan dit resulteren in tandheelkundige behandelingen waar natuurlijk kosten bij komen kijken. Dit is dan ook iets wat je wil voorkomen, want als zowel je nagels als tanden er niet goed uitzien wordt het lastig om dit weer goed te krijgen.

Overdracht van ziektekiemen

Onze handen raken dagelijks veel objecten aan. Deze objecten zitten vol met bacteriën. Als wij dan onze handen in onze mond stoppen komen deze bacteriën en ziektekiemen in onze mond terecht. Dit is dan ook iets wat we willen voorkomen, want we willen niet ziek worden door middel van onze eigen acties. Als jij elke keer je hand in je mond stopt loop je dus een groter risico op ziekten en infecties.

Sociale en psychologische gevolgen

Mensen die nagelbijten hebben er meestal een onbewuste reden voor. Dit kan komen als je gestrest bent of je onzeker voelt in een bepaalde situatie. Als jij altijd op je nagels aan het bijten bent kan dit je sociale interacties beïnvloeden. Hierdoor is het mogelijk dat dit emotionele problemen kan veroorzaken die je er liever niet bij hebt.

Wat te doen tegen nagelbijten?

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om het nagelbijten tegen te gaan. Het is eerst belangrijk om te weten wanneer de momenten zijn dat je dit doet, want als je daar al bewust van wordt kan je het probleem beter aanpakken. Zo kan je op zoek gaan naar een vervangende gewoonte zoals een kauwgum of een stressbal, maar je kan het ook voorkomen door je nagels kort te houden. Het is dan handig om ze kort te houden door middel van een nagelschaar en je nagels vijlen. Als deze dingen echt niet zouden werken kan je er nog altijd voor kiezen om professionele hulp in te schakelen, zodat jij niet meer gaat nagelbijten.