Bsdesmidse.nl
Image default
Auto's en Motoren

De beste autoverzekering sluit je af met deze tips

Er zijn behoorlijk wat verzekeringen op de markt terug te vinden die heel wat mensen tijdens hun leven op een bepaald moment (verplicht) zullen moeten afsluiten. Eén van deze verzekeringen is de zogenaamde autoverzekering. Voor elke persoon die bestuurder is van een dergelijk voertuig geldt in de praktijk dat hij of zij verplicht is om minstens de WA-verzekering af te sluiten. Dit type van verzekering is bij wet verplicht om ervoor te zorgen dat elke deelnemer aan het verkeer in Nederland is beschermd tegen schade waar hij zelf niet verantwoordelijk voor is. In ieder geval, wil jij graag de beste verzekering kunnen afsluiten voor jouw voertuig? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de onderstaande vijf interessante tips je daar zeker en vast bij verder zullen kunnen helpen.

Tip 1: Denk eerst zelf goed na over je autoverzekering

Het eerste wat je moet doen voordat je overgaat tot het afsluiten van een autoverzekering heeft te maken met even goed bij jezelf te rade gaan over welke eisen je zelf allemaal beschikt voor deze verzekering. Voor ontzettend veel mensen geldt dat ze dit niet doen waardoor ze op het einde van de rit worden geconfronteerd met vervelende verrassingen. Het spreekt voor zich dat dit iets is wat jij bij voorkeur niet mee zal willen maken, integendeel. Bij het bepalen van de eisen waarover je beschikt voor jouw autoverzekering dien je altijd rekening te houden met de onderstaande zaken:

  1. De waarde waar je auto over beschikt;
  2. Hoeveel kilometers je ermee gaat afleggen op jaarbasis;
  3. Welk budget je beschikbaar hebt voor de verzekering;

Voor heel wat mensen geldt dat ze automatisch kijken in de richting van de allrisk autoverzekering. Toegegeven, het spreekt voor zich dat deze verzekering veruit de meeste zekerheden biedt. Daar tegenover staat echter dat je wel rekening moet houden met aanzienlijk hogere kosten in vergelijking met bijvoorbeeld de WA-verzekering. Ondanks het feit dat dit met zekerheid de beste verzekering is voor auto’s op de markt is ze ook veruit de duurste. Dat zal er ongetwijfeld voor zorgen dat lang niet iedereen dit type van autoverzekering zal willen (of kunnen) overwegen.

Tip 2: Wees je bewust van de verschillende autoverzekering mogelijkheden

In lijn met bovenstaande ligt natuurlijk ook het feit dat je, je wel bewust moet zijn van de verschillende mogelijkheden die er bestaan voor wat het afsluiten van een autoverzekering betreft. Voor mensen die eerder al eens een dergelijke verzekering hebben afgesloten geldt naar alle waarschijnlijkheid dat ze zich wel bewust zijn van deze mogelijkheden. Als jij voor de eerste keer een verzekering voor een gemotoriseerd voertuig gaat afsluiten kan dat helemaal anders zijn. In ieder geval zal je in de praktijk een keuze moeten maken tussen de volgende drie verzekeringen:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering of de allrisk;

Wanneer er sprake is van de WA-verzekering kies je voor het afsluiten van louter en alleen de wettelijk verplichte autoverzekering. Hiervoor geldt dat ze tussenkomst verleent in de schade die ontstaat aan derden. Dat geldt niet voor de WA+ beperkt en WA+ volledige cascoverzekeringen. Uiteraard beschikken ook deze in de basis over de WA-verzekering, maar wordt deze wel aangevuld met een aantal andere dekkingen. Het gaat hierbij dan concreet om een dekking voor bijvoorbeeld de schade die ontstaat aan een voertuig als gevolg van brand, een aanrijding met een wild dier of een storm. Ook glasschade valt doorgaans onder deze noemer.

Tip 3: Het eigen risico kan ook in je voordeel werken

Het eigen risico dat van toepassing is op het merendeel van de verzekeringen op de markt waaronder ook de autoverzekering kan zowel in je voordeel als in je nadeel werken. In het eerste geval zal je tot de vaststelling komen dat je ervoor moet kiezen om het eigen risico te verhogen. Dat kan op het eerste gezicht misschien geen goed idee lijken, maar voor de meer voorzichtige bestuurder kan dit zeker een interessant financieel voordeel met zich meebrengen. Op deze manier kunnen de periodieke kosten van de verzekering immers behoorlijk worden gedrukt. Let wel, overdrijf hier uiteraard niet mee. Het spreekt namelijk voor zich dat je bij een mogelijks schadegeval de waarde van het eigen risico van je autoverzekering wel nog gewoon moet kunnen betalen.

Tip 4: Welke aanvullende dekkingen zijn mogelijks interessant?

Voor de autoverzekering geldt dat er eigenlijk in de praktijk een onderscheid moet worden gemaakt tussen twee verschillende soorten van dekkingen. Het onderscheid dat we maken heeft betrekking tot de standaard dekkingen aangevuld met de extra, aanvullende dekkingen. In de basis kies je dus altijd voor de WA-verzekering, de WA+ beperkt cascoverzekering of de WA+ volledige cascoverzekering. Wanneer je een keuze tussen deze opties hebt gemaakt kun je vervolgens ook kijken naar de aanvullende dekkingen die hiervoor afgesloten kunnen worden. Denk hierbij aan:

  1. De bestuurdersverzekering;
  2. De passagiers- of inzittendenverzekering;
  3. De rechtsbijstandsverzekering;

Of één of meerdere van deze aanvullende polissen voor jouw autoverzekering interessant kunnen zijn of niet is vooral iets wat je zelf zal moeten bepalen. Dit is namelijk volledig afhankelijk van jouw situatie. Ben jij iemand die vaak andere mensen ook meeneemt in de auto? Dan kan de passagiers- of inzittendenverzekering bijvoorbeeld interessant zijn. Geldt dat voor jou eigenlijk niet? Dan kan deze aanvullende verzekering mogelijks voor jou niet echt interessant zijn.

Tip 5: Ga zeker niet over één nacht ijs, integendeel

Het afsluiten van de autoverzekering lijkt op het eerste gezicht eigenlijk zichzelf grotendeels uit te wijzen. We gaan ook zeker niet zeggen dat dit niet zo is. Toch is het zo dat er wel degelijk rekening moet worden gehouden met een aantal niet onbelangrijke aandachtspunten. Denk hierbij in eerste instantie bijvoorbeeld maar even aan het verschil tussen de diverse verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden, maar wat daarenboven ook te denken van het eigen risico? Wanneer je met absolute zekerheid wil kunnen rekenen op het afsluiten van de meest interessante autoverzekering voor jou is het zeker van belang om grondig bij alle aandachtspunten stil te blijven staan.

Voor meer informatie ga je natuurlijk naar Alpina.nl.