Bsdesmidse.nl
Image default
Auto's en Motoren

De verschillende soorten verlichting van een aanhanger

Aanhangers voor achter een auto zijn erg handig om spullen te vervoeren. Bij een aanhanger wordt dan ook gedacht aan het laadvermogen en dergelijke. Waar minder bij wordt stilgestaan is de verlichting voor aanhangers. Omdat de aanhanger in veel gevallen de achterkant van een auto blokkeert, is het belangrijk dat de aanhanger goed verlicht is. Zonder de juiste verlichting kan het een gevaarlijke situatie op de weg vormen, omdat mensen de auto voor zich verkeerd inschatten.

De achterlichten

De achterlichten van een aanhanger zijn uiteraard het belangrijkste licht. Zij zorgen ervoor dat de bestuurders achter de aanhangwagen goed kunnen inschatten waar de auto met aanhanger rijdt. Wanneer de aanhanger niet verlicht is, kan het in het donker voorkomen dat een bestuurder te dicht op de auto gaat rijden omdat hij de aanhanger niet ziet. Er zijn verschillende soorten achterlichten. Er zijn bijvoorbeeld normale lichten, mistlichten, remlichten, maar ook knipperlichten. Deze lichten zijn allemaal noodzakelijk voor een aanhangwagen. Ook zijn er mogelijkheden om LED-achterlichten aan te schaffen. Deze LED lampen hebben een langere levensduur en geven een fellere verlichting. 

Kentekenverlichting

Omdat een aanhanger het grootste deel van de achterkant van een auto blokkeert, moet een aanhanger een kenteken hebben. Kentekens zijn in het donker niet leesbaar, vandaar dat er kentekenverlichting bestaat. Dit lichtje is puur zodat het kenteken ten alle tijden verlicht wordt. Zo kunnen omstanders, de politie of camera’s altijd weten welke auto er rijdt.

Binnen lichten

Er zijn ook gesloten aanhangers, zoals een paardentrailer. Omdat deze gesloten zijn, komt er ook geen licht in. Vandaar dat deze aanhangers vaak lampen aan de binnenkant van de aanhanger hebben. Zo is er genoeg zicht in de aanhanger indien nodig. Ook voor de paarden kan dit prettig zijn, omdat zij dan in ieder geval zicht hebben op waar ze zijn.

Reflectoren

Reflectoren zijn in principe niet directe verlichting, maar ze helpen wel mee met de zichtbaarheid van een aanhanger. Reflectoren zitten verspreid over de gehele aanhanger, maar vooral aan de zijkant. De reflectoren zorgen ervoor dat als er licht op de aanhanger schijnt, de reflectoren het licht terugkaatsen waardoor het goed

Zijmarkeringslampen

Aan de zijkant van een aanhanger bevinden zich vaak ook nog lampen. Een van deze lampen is een zogeheten breedtelamp. Deze zit op de aanhanger om de breedte duidelijk te maken. De lampen aan de zijkant zijn zeker niet onbelangrijk, omdat deze ervoor zorgen dat de aanhanger van de zijkant ook goed zichtbaar zijn. Omdat de aanhanger geen voorlampen heeft kan het vanaf bepaalde hoeken lastig zichtbaar zijn zonder zijlampen.