Bsdesmidse.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

Dood en ontsmetting: Het belang van goed schoonmaken na het vinden van een lichaam

Voor de meesten van ons is het idee om een lijk tegen te komen niet meer dan een morbide nieuwsgierigheid. Maar voor mensen in bepaalde beroepen – eerstehulpverleners, schoonmakers op de plaats delict, medewerkers van begrafenisondernemingen – is het een grimmige realiteit. En hoewel het misschien niet iets is waar we graag aan denken, is goed schoonmaken na het vinden van een lichaam essentieel om de verspreiding van ziekten te voorkomen en iedereen veilig te houden.

Het eerste wat gedaan moet worden bij het schoonmaken na het vinden van een lichaam is ervoor zorgen dat de ruimte goed geventileerd wordt. Dit betekent ramen en deuren openen om frisse lucht binnen te laten en ventilatoren gebruiken om de lucht te laten circuleren. Indien mogelijk moet u ook een ademhalingsapparaat of masker dragen om te voorkomen dat u verontreinigende stoffen inademt.

Zodra de ruimte is geventileerd, moet u beginnen met het verwijderen van grote stukken puin of alles wat gevaarlijk kan zijn. Hieronder vallen zaken als naalden of spuiten, gebroken glas en scherpe voorwerpen. Zodra al het grote vuil is verwijderd, kunt u beginnen met het schoonmaken van de ruimte met een desinfecterende oplossing.

Als het gaat om reinigingsoplossingen, zijn er een paar verschillende opties die kunnen worden gebruikt. Een 1:10 bleekmiddel is een van de meest effectieve opties, maar het kan ook bijtend zijn, dus het is belangrijk om handschoenen te gebruiken en ervoor te zorgen dat het niet op uw huid of kleding komt. Andere opties zijn quaternaire ammoniumverbindingen of natriumhypochlorietoplossingen. Welke oplossing u ook kiest, zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant zorgvuldig opvolgt.

Nadat het gebied is gereinigd en gedesinfecteerd, moet u het volledig drogen. Dit kan worden gedaan met handdoeken of met behulp van ventilatoren of ontvochtigers. Zodra de ruimte droog is, moet u een antimicrobiële spray of poeder aanbrengen om schimmel of meeldauw te voorkomen.

Schoonmaken na het vinden van een lichaam is misschien niet iets waar we graag aan denken, maar het is niettemin belangrijk. Een professionele dienst zoals Spik en Span Speciaalreiniging kan hierbij helpen. Daarnaast kun je door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en bovenstaande stappen te volgen, verspreiding van ziekten helpen voorkomen en iedereen veilig houden.