Bsdesmidse.nl
Image default
Zakelijke dienstverlening

Vermindering huurprijs

Veel winkels, restaurants en cafés hebben te maken met hoge kosten en weinig inkomsten vanwege de coronacrisis. Doordat zij tijdelijk de deuren hebben moeten sluiten, werd veel omzet misgelopen. Vaak zitten zij daarnaast vast aan de huur van een pand, wat wel altijd door blijft lopen.

In december heeft de Hoge Raad aangekondigd dat huurprijsvermindering mogelijk wordt voor huurders van een artikel 290-bedrijfsruimte die een huurovereenkomst voor 15 maart 2020 hebben gesloten. Doordat de coronacrisis een onvoorziene omstandigheid heeft opgelegd, maakt dit het mogelijk om de huurovereenkomst aan te passen en de huur te verlagen. Dit heeft betrekking op huurovereenkomsten die behoren tot artikel 290-bedrijfsruimte.

Het gaat hier om bedrijfsruimte die goederen of diensten leveren en vrij toegankelijk zijn voor publiek. Hierbij kan je denken aan winkels, hotels, restaurants, cafés, maar ook campings en hotels. Doordat de onvoorziene omstandigheid die door corona is ontstaan, kan een aanpassing van de huurovereenkomst en huurprijsvermindering worden toegepast. Huurcontracten die na 15 maart 2020 zijn gesloten kunnen per geval worden beoordeeld om te zien of zij hiervoor in aanmerking kunnen komen.

Komt je met het huurcontract in aanmerking voor deze aanpassing, dan moet gekeken worden op welke manier de huurovereenkomst wordt gewijzigd. De coronacrisis is een uitzonderlijke situatie. In de regel valt dit namelijk niet onder een risicosfeer voor de huurder, maar ook niet voor de verhuurder. Daarom moet het nadeel gelijk verdeeld worden over de huurder en de verhuurder, zodat  beide partijen hierbij evenveel nadeel ervaren.

Door deze conclusie van de Hoger Raad is een stuk meer duidelijkheid ontstaan voor verhuurders en huurders van artikel 290-bedrijfsruimten. In het beginsel kunnen huurders met een huurcontract die is afgesloten voor 15 maart 2020 aanspraak maken op de huurvermindering. Dit geldt voor huurobjecten die door overheidsmaatregelen maar voor niet of maar gedeeltelijk geëxploiteerd konden worden.  

Meer weten over deze huurvermindering? En meer hulp krijgen bij financiële en strategische zaken? Neem eens contact op met accountants adviseurs zodat zij je hierbij kunnen ondersteunen. Ook voor fiscaal advies ben je hiervoor bij het juiste adres.

http://weanaaldwijk.nl