Bsdesmidse.nl
Image default
Zorg

Hoe je vanuit werkstress ook een burn-out kunt krijgen

Jarenlang was werken voor mij de normaalste zaak en heb dit ook jaren vol overgave en passie gedaan. Al 25 jaar was ik ondernemer van een consultancy bedrijf en had een bedrijf met ruim 50 medewerkers opgebouwd en veel mooie klanten waarvoor wij werk uitvoerde. Het was me in die tijd zeker niet vreemd om 60-80 uur te werken en alles draaide om het bedrijf. Vakanties waren altijd kort en vaak nog ingevuld met allerlei zakelijke activiteiten. Alles draaide eigenlijk om het bedrijf en de continuïteit van de organisatie totdat in 2008 de krediet-crisis uitbrak was er niets met mij aan de hand.

Hoe een bijzondere situatie een burn-out heeft versterkt

Deze crisis was voor mij letterlijk en figuurlijk het begin van het einde. Want in 2010 heb ik mijn bedrijf moeten opgeven en in 2012 lag ik op de intensive care om mijn leven te vechten. Deze situatie en mijn “bijverschijnselen” maakte een gesprek met een specialist noodzakelijk en het was me duidelijk aan het worden dat ik jarenlang roofbouw met, hoge verwachtingen, op mijzelf had gepleegd en een dikke burn-out had opgelopen. Natuurlijk is er in het begin vooral woede en ontkenning maar ook juist vanuit de gesprekken ook veel herkenning in mijn manier van omgaan met de dagelijkse zaken.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de burn-out

Naast slaapgebrek, woedeaanvallen, angsten en snelweg-fobie die ik had leren erkennen was het leven vooral als een passagier in een sneltrein aan me voorbijgegaan. Wat hadden deze 25 jaar me nu opgeleverd? Hoe gelukkig was ik nu echt? Wie waren me vooral dierbaar? En waar kon ik nog echt van genieten? Echt vragen die ik niet meer kon beantwoorden vanwege de burn-out. Toch ben ik nu blij dat ik de kennis heb die ik nu heb want ik ben nog steeds een ondernemer maar sta heel anders in het leven. Zo plan ik mijn werk veel beter en mediteer ik elke dag om vooral in het “hier en nu” te leven. Jazeker ik ben uitgestapt uit die sneltrein en voel dat ik veel meer kan genieten van het leven. Zakelijk gaat het goed en mijn uitdagingen zijn wel aangepast maar geeft me ook veel meer voldoening.

https://ruudmeulenberg.nl