Bsdesmidse.nl
Image default
Financieel

Moet u geld lenen aan familie of vrienden?

Geld mengen met familie of vrienden kan een gecompliceerde situatie opleveren.

Geld mengen met familie of vrienden kan een ingewikkelde situatie opleveren.

Als een goede vriend of familielid je om geld vraagt, is het moeilijk om te weten wat je moet zeggen. Het kan zijn dat je elke mogelijkheid in je hoofd overdenkt. Kan ik het betalen? Moet ik me zorgen maken dat ze me terugbetalen? Is het ongemakkelijk als ik nee zeg?

In dit soort situaties wil je geen geld verliezen, maar wil je waarschijnlijk ook voorkomen dat je je relatie met de ander in gevaar brengt. Om beide dingen te bereiken, moet je je bewust zijn van de mogelijke gevolgen en hoe je erachter kunt komen of de lener leenwaardig is. Deze gevolgen zijn te vinden op https://bkrminilening.nl/ met nog een uitgebreide toelichting. Het wil niet zeggen dat geld lenen iets slechts is. Maar bedenk wel altijd de risico’s die het met zich meeneemt en kijk ook naar andere eventueel betere opties. 

Waarom geld lenen aan mensen vreselijk mis kan gaan

Sommige mensen geloven dat leningen tussen familie of vrienden nooit een goed idee zijn, en het is gemakkelijk in te zien waarom. Er zijn verschillende redenen waarom dit aardige gebaar een averechts effect op je kan hebben.

Je zou het geld kunnen verliezen. Laten we beginnen met het worstcasescenario. Het kan zijn dat de lener u niet terugbetaalt, hetzij omdat ze dat niet kunnen, omdat ze besluiten dat ze u niet willen terugbetalen, of omdat ze plotseling het idee krijgen dat dit geld een geschenk was, geen lening.

Die scenario’s lijken misschien niet waarschijnlijk, maar kijk eens naar “Judge Judy” en je zult zien dat ze de hele tijd voorkomen.

Er is weinig reden voor de lener om je snel terug te betalen. Wanneer mensen geld lenen via persoonlijke lening aanbieders, hebben ze voldoende motivatie om op tijd te betalen. Als ze dat niet doen, kunnen ze te late vergoedingen en een lagere kredietscore krijgen.

Als je geld leent aan iemand, hoeven ze zich daar geen zorgen over te maken. Ze kunnen vergeten je te betalen zonder veel consequenties, behalve sorry zeggen. En u zult zich in de ongemakkelijke situatie bevinden dat u schuldenaar speelt als u hen eraan herinnert.

Misschien maakt u hun slechte financiële gewoonten mogelijk. Het betekent niet dat iemand slechte financiële gewoonten heeft alleen maar omdat ze om geld vragen, maar het is een mogelijkheid. Veel mensen zijn niet goed met geld, en ze zullen minder snel leren of ze een renteloze lening met een flexibele looptijd kunnen krijgen wanneer ze die nodig hebben.

Eén lening kan leiden tot verzoeken voor meer. Ook als alles goed gaat met een lening, kan het later toch voor problemen voor je zorgen. Als de lener in de toekomst geld nodig heeft, kunt u de favoriete geldschieter worden, simpelweg omdat u de eerste keer ja hebt gezegd.

Evalueren of u iemand een lening moet geven

Er zijn twee stappen om te beslissen of u een andere persoon geld wilt lenen: kijken of u het zich kunt veroorloven en de potentiële lener evalueren.

Eerst moet u uitzoeken of u de leningsaanvraag kunt betalen. Dit zijn de grootste tekenen dat je het je kunt veroorloven:

  • Je hebt geen creditcardschuld.

  • Je hebt een noodfonds om eventuele plotselinge uitgaven te dekken, idealiter met ten minste drie tot zes maanden aan levensonderhoud.

  • Je kunt al je rekeningen betalen en elke maand minstens 20% van je inkomen sparen.

Deze tekenen worden toegelicht op https://zonder-bkr-lenen.com/. lees deze goed door voordat jij je vergist. Dat zou zonden zijn en voor risico’s zorgen.

Ervan uitgaande dat u de lening kunt betalen, moet u de lener en zijn verzoek zorgvuldig evalueren door uzelf de volgende vragen te stellen:

  • Hoe dicht staat u bij hen? Als het iemand is die je onlangs hebt ontmoet of die geen goede vriend/familielid is, moet je je afvragen waarom ze je specifiek om geld vragen en of dit betekent dat ze niemand anders konden vinden om het te doen.

  • Hebben ze je al eerder om geld gevraagd? Herhaalde leningaanvragen zijn een slecht teken, omdat het meestal betekent dat de lener zijn geld niet goed beheert. Door ze de hele tijd te helpen, stel je ze in staat en vergroot je de kans dat het patroon zal voortduren.

  • Hoeveel moeten ze lenen? Hoe meer geld ze vragen, hoe voorzichtiger je moet zijn. De kans is groter dat ze moeite hebben om een groter bedrag terug te betalen, wat betekent dat u mogelijk meer geld kunt verliezen.

Hoe u een lening aan een familielid of vriend kunt verstrekken

Dus je hebt besloten om door te gaan met de lening. Om uw risico te verminderen en uw kansen op een soepel verloop van deze lening te vergroten, zijn er een paar basisregels die u moet volgen.

Leen niet meer uit dan u zou willen verliezen. Hoe goed u iemand ook kent, het is geen garantie dat u uw geld terugkrijgt.

Stel een vaste betalingsdatum in. Een groot probleem met leningen tussen vrienden is het ontbreken van een betalingstermijn. Ze hebben vaak een open einde, waarbij de lener belooft de geldschieter binnen een paar weken, maanden of ergens in juni terug te betalen.

Het is absoluut noodzakelijk dat u een betalingsdatum instelt, zodat er geen verwarring ontstaat over wanneer de lener u moet terugbetalen.

Daarnaast kunt u de leningovereenkomst ook schriftelijk krijgen. Dit geeft u iets om naar te verwijzen als er een geschil is over de voorwaarden van de lening, en het kan u helpen als de lener probeert te voorkomen dat u terugbetaalt.

Hoe u een leningsverzoek afwijst

Het is ook slim om een idee te hebben van hoe u een leningsverzoek afwijst, voor het geval u in een dergelijke situatie terechtkomt.

De beste manier die ik heb gevonden om dit te formuleren, is door zeggen: “Sorry, ik heb een regel tegen het lenen van geld aan mensen.”

Een andere populaire keuze is: “Dat zit momenteel niet in mijn budget.” Hoewel dit kan werken, kan het ook leiden tot een ongemakkelijke ronde van “Laten we een deal sluiten”, waarbij de lener blijft vragen of je hem een kleiner bedrag kunt lenen.

Een lastige beslissing

Het is veilig om te zeggen dat leaseaanvragen tussen vrienden en familie gevaarlijk kunnen zijn. Om problemen te voorkomen voordat ze beginnen, moet u:

  • Controleer of u de lening kunt betalen.

  • Evalueer de lener zorgvuldig.

  • Wees bewust van alle mogelijke gevolgen, waaronder het verliezen van uw geld.

  • Stel concrete leenvoorwaarden vast met een vervaldatum.

 

https://zonder-bkr-lenen.com/leningen/400-euro-lenen/