Bsdesmidse.nl
Image default
Cadeau

Vapen: wat is dat?

Je hebt de term vapen vast wel eens voorbij horen komen. Wellicht heb je je ook wel eens afgevraagd wat dit precies is. De definitie van vapen is het inademen van rook uit een elektronische sigaret. Hiervoor wordt een gearomatiseerde vloeistof genaamd E-liquid gebruikt. Door de ruime keuze aan E-liquids beslis je als gebruiker zelf over de smaak en hoeveelheid nicotine die ze willen gebruiken, of helemaal niet. De term vapen komt uit het Engels en stamt af van vaporizer, wat staat voor verdamper.

 

Wat is een vape?

Vapes zijn draagbare elektronische apparaten die zijn ontworpen om inhaleerbare dampen te produceren. In het Nederlands ook wel E-sigaret genoemd. Het is een technologische oplossing om te kunnen stoppen met het roken van analoge sigaretten. Als gebruiker kan je er door de E-liquids voor kiezen om je nicotineconsumptie te verlagen of te controleren.

 

De eerste elektronische sigaret zag eruit als een tabakssigaret. Deze was ontworpen door Hon Lik. In de vroege jaren 2000 in Europa en in Amerika rond 2007 werd dit vrijgegeven. Nu variëren de vapes in ontwerp en vermogen, maar in de basis en gebruik zijn deze nog hetzelfde als de eerste.

 

Hoe werkt het?

Een E-sigaret bestaat altijd uit twee hoofdonderdelen, namelijk: een batterij en een tankje. Het tankje wordt ook wel eens clearomizer genoemd. De batterij zorgt voor de nodige stroom en het tankje is voor de e-liquid naar wens.

 

En verder? Zodra er op de knop van de batterij wordt gedrukt begint het verdampingselement warm te worden. Soms wordt de batterij ook automatisch geactiveerd door het zuigen aan het mondstukje. Doordat het verdampingselement warm wordt, begint de vloeistof in de tank te verdampen en kan de waterdamp worden geïnhaleerd. 

 

Ook de tank bestaat uit meerdere onderdelen, de e-liquid wordt in de tank verdampt door de zogenoemde coil. Een coil is een stukje gloeidraad met daar omheen katoen. De batterij warmt het gloeidraad in de coil op en verdampt daardoor de vloeistof die in het katoen is getrokken. Vanuit het reservoir van het tankje wordt er nieuwe vloeistof naar het katoen geleverd.

 

Verschillende functies

Tegenwoordig hebben de verschillende vapes allemaal verschillende functies. De ene E-sigaret is meer geavanceerd dan de andere. Sommige kunnen worden aangepast in watt of kunnen worden geregeld in temperatuur. Aan andere vapes kun je weer niets aanpassen. Ga op ontdekkingsreis en ontdek de verschillende functies.