Bsdesmidse.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

Regels die je moet weten voordat je een luchtbuks gaat aanschaffen

Luchtbuksschieten is een leuk uitje om te doen, en sinds de populariteit gestegen is worden deze luchtbuksen ook verkocht. Zo kan je lekker op de schietbaan of op eigen terrein op bepaalde doelen schieten met je luchtbuks. Lijkt je dit nu leuk? Dan is het wel belangrijk om met bepaalde regels rekening te houden. Deze regels geven je daarbij ook een beter beeld van wat er eigenlijk mogelijk is met een luchtbuks. Mensen denken dat je zomaar overal kan schieten, maar dat is niet het geval.

Leeftijd

Ten eerste mag je een luchtbuks niet kopen voordat je achttien jaar of ouder bent. Een luchtbuks is gevaarlijk, en kinderen kunnen nog niet goed inschatten wanneer er een situatie gevaarlijk is. Als je 18 jaar of ouder bent mag je dus wel een luchtbuks kopen, al moet je dit wel in de winkel doen. Online bestellen kan, maar je zal deze luchtbuksen wel in de winkel moeten ophalen, wegens controle. Dit wordt allemaal gedaan om de wapens niet in verkeerde handen te laten vallen.

Locatie

Je kan met een buks niet overal schieten waar je wilt. In de wet en regelgeving staat dat je maar op enkele plekken gebruik mag maken van een buks. Een bos is helaas daar niet één van. Je mag een luchtbuks alleen gebruiken op plekken waar geen andere mensen komen. Dus ga maar even na. Schieten in een bos kan volgens mensen omdat het rustig, maar er kunnen wel degelijk mensen langs komen lopen. Plekken waar je dus mag schieten zijn of op eigen terrein, denk bijvoorbeeld aan de achtertuin of een bepaald stuk land dat je bezit, of op plekken die speciaal zijn ingericht voor mensen die met hun luchtbuks willen schieten. Er wordt in de regels niks gezegd over of mensen je mogen zien schieten in de achtertuin, maar het is wel goed om hier rekening mee te houden. Mensen kunnen nogal angstig zijn tegenover wapens, ook al is het een luchtbuks. Het kan zelfs zo zijn dat je luchtbuks in beslag wordt genomen als het wordt gezien.

Waar mag je op schieten?

Het is natuurlijk logisch dat je niet mag schieten op de medemens. De kogels van een luchtbuks zijn dan niet hetzelfde als een echt wapen, maar kunnen nog steeds erg gevaarlijk zijn. Naast mensen mag je ook niet op dieren schieten.  Dit betekent dat je niet op vogels, herten of andere dieren mag schieten, ook al denk je dat je misschien hetzelfde doet als jagen. Om het luchtbuks schieten leuk te maken kan je dus beter bepaalde doelen aanschaffen. Dit kunnen bewegelijke of staande doelen zijn, zodat je toch een soort van wedstrijdvorm kan creëren.

Vervoer

Ook voor het vervoer zijn er regels. Dit houdt in dat je niet zo maar met een luchtbuks over straat mag lopen. Deze buks moet verpakt zijn en aangeven dat je deze niet zomaar kan gebruiken. Verder moet de luchtbuks dus ook ongeladen zijn en mag het in de auto ook niet zichtbaar zijn. Het beste is om hier speciaal ontworpen tassen of koffers voor aan te schaffen.

Hoe ziet het wapen eruit?

Als laatste is het ook belangrijk om te kijken naar de luchtbuks zelf. Is de luchtbuks te onderscheiden van een echt wapen? Dit is de vraag die je moet stellen. Het is namelijk zo dat er net als voor nepwapens geldt dat je niet met je wapen mensen bang mag maken.