Bsdesmidse.nl
Image default
Hobby en vrije tijd

DIY: 5 keer creatief met glazen potjes

Glazen potjes zijn hartstikke hip en een goede start van een creatief project. Daarom hier vijf simpele DIY-projecten met glazen potjes.

Erop of eronder?

Meestal organiseer je je spullen op een plank, maar wist je dat het met glazen potjes ook heel leuk eronder kan? Denk bijvoorbeeld aan schroeven in verschillende maten in de schuur, of aan kleine bureau-accessoires. Wat je nodig hebt is een plank, schroeven en dekseltjes. Meet af waar de dekseltjes moeten komen en schroef ze één voor één aan de onderkant van de plank. Vul de glazen potjes met wat je maar wil en draai de pot aan het deksel. Handig, want zo zie je meteen wat erin zit!

Een lichtje cadeau

Een glazen pot leent zich perfect voor een zelfgemaakte kaars. Wat je ervoor nodig hebt is was (uit de hobbywinkel of van oude kaarsen), lont (of dik katoenen draad), een metalen schaal of gietbeker, een satéprikker en iets om mee te roeren. Verwarm de stukjes was in de metalen schaal, au-bain-marie. Zo voorkom je dat de was verbrandt. Roer door tot alles vloeibaar is. Wanneer je een katoenen draad gebruikt als lont, doop deze dan eerst even in de vloeibaar geworden was. Zo kun je het lont recht en stijf maken. Hang het lont aan de satéprikker in het midden van het glazen potje. De vloeibare was giet je hieromheen. Knip tot slot het lont op maat af en pak de pot in, natuurlijk met een handgeschreven kaartje erbij.

De boom in

Wek een romantische sfeer met sprookjeslichten in de boom of aan de muur. Je gebruikt hiervoor glazen potjes en een zogeheten slangenklem. Deze laatste vind je in de bouwmarkt. Met kleine potjes die niet te veel wegen kun je ook enkel ijzerdraad gebruiken. Wikkel de slangenklem of het ijzerdraad om de hals van de pot en maak hier een handvat aan met ijzerdraad, zoals bij een emmer. Doe vervolgens een waxinelichtje in het potje en hang deze op. Als alternatief maak je de potjes vast aan een plank, die je in één keer aan de wand hangt.

Showstuk op tafel

Met meerdere glazen potjes in een zelfgekozen arangement, kun je je tafel een fleurige oppepper geven. Denk bijvoorbeeld aan een kaarsenbord of dienblad, waarop je negen glazen potjes in een vierkant zet. Vul ze met water en bloemen voor een speels boeket. Ook kun je afwisselen met drijfkaarsen of de potjes van gekleurde accenten voorzien met linten, strikken of verf.

Een perfecte picknick

Leuk om uit te delen: kleine glazen potjes met zelfgemaakte jam. Zelf jam maken is simpeler dan het lijkt. Het enige wat je er écht voor nodig hebt zijn vruchten, geleisuiker en natuurlijk glazen potjes. Heb je een tuin met bijvoorbeeld bramen of frambozen, dan is dit een leuk en goedkoop DIY-idee. Kook de vruchten samen met evenzoveel geleisuiker tot het geheel ‘geleert’. Dit zie je aan de druppels die van de lepel afkomen: dit worden er bij het geleren snel minder. Maak het glazen potje vooraf warm met water, zodat het niet ineens aan de hitte wordt blootgesteld. Giet de jam erin, doe het deksel erop en laat afkoelen. Het deksel trekt dan vanzelf vacuüm, zodat de jam goed blijft. Echt gezellig maak je het met een label op de pot en een authentiek dekseltje. Neem hiervoor een mooie servet, knip een grote cirkel uit, trek deze strak op het deksel en doe er een elastiekje of een touw omheen om het op zijn plek te houden. Klaar is jouw perfecte picknickcadeau!